Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul Charles Gaines, la primul său proiect în spațiul public – Arbori de gumă, plantați în Times Square, și „lanțuri mișcătoare”, pe Governors Island și în Ohio
interpretare moving chains 2022 tolo architecture

Artistul Charles Gaines, la primul său proiect în spațiul public – Arbori de gumă, plantați în Times Square, și „lanțuri mișcătoare”, pe Governors Island și în Ohio

Artistul Charles Gaines va planta, cu susul în jos, arbori de gumă în Times Square, ca parte a primului său proiect în spațiul public, care va cuprinde Guvernors Island și Cincinnati.

Ca simbol al tuturor culturilor ce au fost dezrădăcinate de capitalismul rasial, după cum susține, Gaines va aduce luna viitoare copacii în Times Square de pe insula Manhattan, care, în urmă cu secole, găzduia păduri de astfel de arbori.

Instalația reprezintă o componentă a proiectului ambițios al artistului cu cinci decenii de carieră.

Proiectul va fi mutat din Manhattan în Governors Island (NY), apoi în Cincinnati (Ohio), urmărind traseul pe care afro-americanii sclavi l-au parcurs de-a lungul râului Ohio căutându-și libertatea în Nord.

The American Manifest

Lucrarea este intitulată „The American Manifest” și interoghează colonizarea, exploatarea mediului și modul în care topografia țării, istoria legală și legile proprietății au alimentat un sistem de subjugare care continuă astăzi.

„Instalația este concepută să explice aceste lucruri și să arate relația dintre ele”, a declarat Charles Gaines pentru Artnet News.

Instalația lui de arbori de gumă, numită „Roots”, va fi inaugurată în Times Square pe 13 iulie și va fi însoțită de un performance de două nopți ce cuprinde o piesă de operă.

În octombrie, Gaines va inaugura pe Governors Island al doilea „capitol” al proiectului – o sculptură imersivă lungă de peste 3 metri ce va aminti de carena unei vechi corabii, posibil una care transporta sclavi. Înauntrul ei se vor afla opt lanțuri motorizate ce se vor roti în ritmul curentului din portul New York (circa 2,5 noduri), iar un al nouălea, central, într-un ritm mai rapid (aproximativ 7 noduri).

„Lanțul din mijloc va face trimitere la viteza comerțului, în timp ce restul reflectă cursul râului”, a mai explicat artistul reprezentat de galeria Hauser & Wirth.

Vizitatorii pot urca pe structură pentru a privi de sus lanțurile sau vor putea intra, pentru a le vedea de jos. Piesa se va numi „Moving Chains”.

În vara anului 2023, „Moving Chains” va ajunge pe malul râului Ohio în Cincinnato, încheind traseul.

Jean Cooney, director Times Square Arts, se așteaptă ca 20 de milioane de oameni să vadă vara aceasta instalația din prima parte a „The American Manifest”. Copacii vor rămâne în centrul comercial din New York până pe 23 septembrie. Capitolele al doilea și al treilea se vor desfășura începând cu octombrie 2022, respectiv vara lui 2023.

Foto: interpretare TOLO Architecture a capitolului „Moving Chains”