Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul florentin Giorgio Butini, în premieră în România
giorgio butini, cantacuzino

Artistul florentin Giorgio Butini, în premieră în România

Lucrări de sculptură și de grafică ale artistului florentin Giorgio Butini vor fi prezentate în premieră în România la Castelul Cantacuzino, începând cu 13 august.

Proiectul artistic, intitulat „Giorgio Butini. Il mito”, explorează limitele dintre realitate și mit prin sculpturi, precum și schițe și alte lucrări grafice. Întreaga expoziție este construită în jurul unei sculpturi monumentale din marmură, de peste doi metri înălțime, care înfățișează mitul zborului lui Icar, creată special pentru Castelul Cantacuzino.

Expoziția va fi deschisă publicului în fiecare zi, până pe 29 octombrie 2023.

Giorgio Butini, arta plastică și decorativă

Giorgio Butini este un artist italian, născut în 1965, în Florența, cu experiență în arte vizuale, sculptură, desen, pictură și orfevrărie, precum și în domeniul ceramicii și artelor decorative. Artistul este, totodată, specializat în restaurarea de picturi, fresce și materiale din piatră. Butini a urmat studii aprofundate ale anatomiei corpului uman. A câștigat șapte premii semnificative, precum Premiul II la Bienala de la Veneția în 1997, Premiul pentru lucrarea „Visele”, expusă la a șasea ediție a Bienalei Internaționale de Artă de la Beijing (China), în 2015 și, în 2022, Premiul Internațional al Orașului Troina, ca parte a secțiunii de sculptură, unde s-a clasat drept cel mai bun sculptor contemporan.

„Arta este un mod de viață pentru mine și împrumut în ea expresia celor mai profunde sentimente. Acesta este modul în care multe dintre lucrările mele ce reprezintă stări și gânduri și-au găsit o voce și au fost aduse la viață. Constrângerile pe care le suferim, pierderea valorilor din jurul nostru, dificultatea de a înțelege și de a exprima nevoile noastre cele mai profunde, înseamnă adesea că suntem nemulțumiți de viața noastră, închiși în forme care ne forțează pe căi prestabilite, pe care alții le-au decis pentru noi”, spune Giorgio Butini.

Artistul a realizat numeroase lucrări publice, printre care „Supremația”, o sculptură din bronz și argint, aflată la Muzeul Palatului Quirinal din Roma, oferită în dar președintelui Republicii Italiene în 2010, „Moarte, Înviere și Duhul Sfânt”, un crucifix de bronz dăruit Papei Benedict al XVI-lea în 2007 și prezent în Muzeul Vaticanului, precum și „Arcul păcii”, lucrare inaugurată la Biserica Santa Maria Maddalena dei Pazzi, Florența, în mai 2023. Cea din urmă reprezintă viziunea artistului Giorgio Butini despre pace și va fi expusă permanent la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles.

Sculpturi create special pentru Castelul Cantacuzino

Pentru Castelul Cantacuzino, a realizat două sculpturi inspirate din mitologia greacă, citând, astfel, tema expoziției. Prima este o sculptură monumentală din marmură de Carrara, înfățișând zborul lui Icar, situată în parcul de sculptură al castelului, îndreptată către masivul Bucegi. Măsoară 2,55 metri înălțime, iar aripile sale oferă o deschidere de 390 de centimetri, făcându-o, astfel, singura statuie de marmură a lui Icar din lume de asemenea anvergură. A doua sculptură, realizată din bronz și situată în interiorul castelului, o înfățișează pe Artemis, zeița animalelor sălbatice, vânătorii și vegetației.

În expoziție, vizitatorii vor putea admira alte 25 de sculpturi realizate din marmură albă, bronz, ardezie și acril, reprezentând zeități, dar și câteva lucrări dedicate valorilor sau conceptelor abstracte, precum renașterea spirituală, autoritatea, libertatea, supremația.

Expoziția „Giorgio Buitni.Il mito” este organizată de Castelul Cantacuzino și Original Media, sub egida Ambasadei Italiei la București și a Institutului Italian de Cultură din România.

Mai multe detalii despre expoziție sunt disponibile online, pe www.cantacuzinocastle.com. Biletele pot fi achiziționate direct de la intrare. Rezervări de grup (minimum 20 de persoane), la +40 244 320 520.