Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul japonez Shinji Murakami, în premieră în România
murakami, pizza boy

Artistul japonez Shinji Murakami, în premieră în România

Artistul japonez Shinji Murakami, stabilit la New York, va expune în premieră în România în perioada 16 decembrie – 31 ianuarie. Expoziția este intitulată „Pizza Boy” și va avea loc la Atelier 35 din București, prezentată în colaborare cu Galeria Catinca Tăbăcaru, care îl reprezintă pe artist.

Lucrările artistului japonez Shinji Murakami pornesc de la filozofia lui Gunpei Yokoi, inventatorul Game Boy de la Nintendo, de a găsi moduri noi, radicale folosind tehnologia consacrată. Yokoi a susținut că jucăriile și jocurile nu necesită neapărat o tehnologie de ultimă oră; un joc nou și distractiv este mai important. Acest concept este un lucru practicat îîn arta recentă. Serigrafiile lui Andy Warhol și expresia în stil de benzi desenate americane a lui Roy Lichtenstein s-au născut din tehnologia matură.
Shinji Murakami nu crede că înțelegerea profundă a omului a ajuns neapărat din urmă evoluția explozivă a tehnologiei moderne a computerelor. Expresiile pixelate ale jocurilor video pe 8 biți sunt de asemenea o parte veche a acestui proces evolutiv. Acest pixel, care va fi probabil uitat în câțiva ani datorită apariției Retina Display. Murakami cercetează noi moduri de folosire a acestui pixel.

Începând cu 2011, a participat la două expoziții în muzee și a avut mai multe expoziții personale. Este reprezentat de câțiva ani de Catinca Tăbăcaru Gallery, fondată la New York în 2014, cu sedii în Harare și București.

Anul viitor, artistul va expune și la Galeria Catinca Tăbăcaru din București, mai multe detalii urmând să fie anunțate.