Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistul sticlar Ioan Tămâian, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea
ioan tămâian, expo, muzeul de arta cluj napoca

Artistul sticlar Ioan Tămâian, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea

Expoziția de artă decorativă „Reflexii în timp” a artistului sticlar Ioan Tămâian ajunge luna aceasta la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, după ce în martie a fost prezentată la Cluj-Napoca.

Vernisajul este programat pe 9 mai, la ora 17:00, iar lucrările vor putea fi văzute aici până pe 10 iulie.

„Sticla topită și metalul lichid se supun voinței artistului și devin, în sensul deificării, apropierii creatorului de esențe, pe cât de simple, pe atât de incitante. Deplina integrare a mineralului în discursul plastic e, poate, cel mai convingător detaliu, omniprezent, declinat în volume, culori și texturi caleidoscopice, fantezia, imaginația lansează suprafețe, compun elegii, descriu instantanee, cadre unice, rod al luminii și umbrelor”, spune Adina Rențea, curatoarea expoziției.

Scurtă biografie Ioan Tămâian

Ioan Tămâian s-a născut în 1954, în localitatea Pomi din județul Satu Mare. A urmat cursurile Liceului de Artă sătmărean, apoi Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Ceramică – Sticlă – Metal, promoția 1982, unde a studiat sub îndrumarea profesorilor Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi.

A primit repartiție la fabrica de sticlă din Avrig unde, ca designer, timp de zece ani s-a specializat în producția utilitară industrială și în creația artistică personală, participând la primele sale expoziții. Din 1985, este membru al UAPR.

La scurt timp după Revoluție, s-a mutat în Sibiu și în anul 1992 a înființat, la Șelimbăr, un atelier de creație și producție, denumit Tămâian Art Glass. Acesta este, de fapt, primul atelier de sticlărie artistică din țară, cu funcționare neîntreruptă până în prezent, unde Ioan Tămâian a dezvoltat o adevărată școală de profil în meșteșugul și arta sticlei, iar produsele lui au ajuns în galerii specializate din Europa, dar și de pe alte continente, fiind cerute în Statele Unite, Federația Rusă și Orient.

În mai mult de patru decenii de activitate, Ioan Tămâian și-a dezvoltat un stil propriu. A participat la numeroase expoziții și târguri de artă din România (București, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad, Deva, Baia Mare Târgu Jiu, Bistrița, Iași ș.a.) și străinătate (Frankfurt, Paris, Amsterdam, Moscova, New York, San Francisco, Los Angeles, Atlanta, Miami).