Atac eșuat al activiștilor de mediu la Musée d’Orsay
O tânără a încercat să arunce supă pe un tablou din Musée d’Orsay din Paris, într-un atentat similar celor organizate de activiștii de mediu în Europa în ultimele luni, au confirmat reprezentanții instituției.
Nu a fost dezvăluit despre ce operă de artă este vorba, însă este cunoscut că Musée d’Orsay găzduiește lucrări ale unora ca Paul Cezanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Edouard Manet și Claude Monet.
Muzeul a depus o plăngere la poliție pentru „tentativă de deteriorare a unei lucrări”, după ce activista a fost prinsă pe 27 octombrie, potrivit AFP. Procuratura pariziană a confirmat că a deschis o anchetă.
Inițial, potrivit Le Parisien, femeia a încercat să atace autoportretul lui Van Gogh la Saint-Remy din 1889, înainte de a vrea să arunce supă pe un tablou de Gauguin.
Ziarul a relatat că ea purta un tricou cu inscripția „Just Stop Oil”, la fel ca cei care au participat anterior la astfel de acțiuni protestatare în diverse galerii și muzee din Marea Britanie, Italia și Germania.
Artă în centrul acțiunilor de protest din Europa
În aceeași zi, pictura „Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring” (1665), de Johannes Vermeer, aflată la Muzeul Mauritshuis din Haga, a fost „victimă” a activiștilor de mediu. Trei persoane s-au apropiat de tabloul securizat de un geam și au aruncat cu o substanță necunoscută, neprovocând pagube. Cei trei, care purtau tricouri ale mișcării Just Stop Oil, au fost arestați de poliția olandeză.
În ultimele săptămâni, membri ai aceleiași organizații au vandalizat tablourile „Sunflowers”, de Vincent van Gogh, aflat la National Gallery din Londra, și „Les Meules” de Claude Monet, de la Muzeul Barberini din Potsdam.
Recent, susținătorii financiari ai Just Stop Oil, Climate Emergency Fund, au declarat pentru The Guardian că mai multe proteste vor avea loc în viitorul apropiat, având în vedere atenția pe care presa o acordă acestora. „Este o mișcare ce crește rapid și următoarele două săptămâni vor fi, sper, cea mai intensă perioadă de acțiuni pentru climă de până acum, așa că țineți-vă bine”, a spus Margaret Klein Salamon, director executiv al Climate Emergency Fund.
„Într-o lume în care doar o jumătate din resursele de azi vor fi disponibile, vom sfârși prin a ne omorî pe străzi pentru o bucată de pâine”, susțin activiștii într-un articol publicat pe site-ul organizației. „Trebuie să înțelegem acum că nu va mai exista artă pe o planetă în colaps. Din acest motiv cerem profesioniștilor din artă să ni se alăture și să pună presiune pe Guvern”.