Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Tabloul „Sunflowers” al lui Van Gogh de la National Gallery, ținta activiștilor de mediu. Două persoane, puse sub acuzare
sunflower, van gogh, national gallery

Tabloul „Sunflowers” al lui Van Gogh de la National Gallery, ținta activiștilor de mediu. Două persoane, puse sub acuzare

Tabloul „Sunflowers” al lui Vincent van Gogh de la National Gallery din Londra, unul dintre cele cinci ale artistului care au drept subiect floarea soarelui, a fost ținta activiștilor de mediu de la Just Stop Oil, iar în urma acțiunii din 14 octombrie două femei sunt acum puse sub acuzare pentru distrugere.

Capodopera, ulei pe pânză, a fost stropită cu supă, apoi activiștii și-au lipit palmele de peretele pe care se află aceasta.

national gallery, protest

Credit foto: National Gallery

„Sunflowers” de la National Gallery din Londra este una dintre cele cinci versiuni de floarea soarelui expuse în muzee și galerii din lume. Van Gogh a realizat tablourile pe care a-și decora casa din Arles înaintea vizitei prietenului Paul Gauguin. Acestea au fost printre primele tablouri create de el la Arles.

În ultimele luni, mai multe opere de artă din muzee britanice și italiene au fost subiectul protestelor activiștilor de mediu. Recenta acțiune de la Londra a stânit indignare, mulți condamnând mișcarea de mediu că se îndepărtează de la obiectivul său atacând creații apreciate și foarte îndrăgite de public.

Proces, în decembrie, la Londra

Anna Holland, în vârstă de 20 de ani, din Newcastle, și Phoebe Plummer, în vârstă de 21 de ani, din Lambeth, sud-vestul Londrei, au pledat „nevinovat” la acuzația de distrugere. În aceeași zi, în capitala britanică au avut loc mai multe acțiuni de protest Just Stop Oil și Extinction Rebellion. În total, potrivit BBC, 28 de persoane au fost arestate.

Cele două care au vizat National Gallery au fost eliberate pe cauțiune, au interdicție de a intra în galerii sau muzee și să dețină vopsea sau adezivi în spații publice.

Pictura este acoperită cu un geam și nu a fost afectată, însă rama a fost avariată, a spus procurorul. Valoarea daunei este de până la 5.000 de lire sterline. Procesul este programat să înceapă pe 13 decembrie, la Londra.