Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Girl with a Pearl Earring”, celebrul tablou al lui Vermeer, cea mai recentă țintă a activiștilor Just Stop Oil
girl with a pearl earring, vermeer

„Girl with a Pearl Earring”, celebrul tablou al lui Vermeer, cea mai recentă țintă a activiștilor Just Stop Oil

Tabloul „Fata cu cercel de perlă/ Girl with a Pearl Earring” (1665), de Johannes Vermeer, aflat la Muzeul Mauritshuis din Haga, este cea mai recentă „victimă” a activiștilor de mediu.

Trei persoane s-au apropiat de tabloul securizat de un geam și au aruncat cu o substanță necunoscută, neprovocând pagube. Cei trei, care purtau tricouri ale mișcării Just Stop Oil, au fost arestați, pe 27 octombrie, de poliția olandeză.

În ultimele zile, membri ai aceleiași organizații au vandalizat tablourile „Sunflowers”, de Vincent van Gogh, aflat la National Gallery din Londra, și „Les Meules” de Claude Monet, de la Muzeul Barberini din Potsdam.

Recent, susținătorii financiari ai Just Stop Oil, Climate Emergency Fund, au declarat pentru The Guardian că mai multe proteste vor avea loc în viitorul apropiat, având în vedere atenția pe care presa o acordă acestora. „Este o mișcare ce crește rapid și următoarele două săptămâni vor fi, sper, cea mai intensă perioadă de acțiuni pentru climă de până acum, așa că țineți-vă bine”, a spus Margaret Klein Salamon, director executiv al Climate Emergency Fund.

„Mona Lisa Nordului”

Opera lui Vermeer este adesea comparată cu „Mona Lisa”, fiind cunoscută și ca „Mona Lisa Nordului”. Pe lângă diferențele stilistice, din punct de vedere tehnic, „Fata cu cercel de perlă” nu este nici măcar un portret, ci o „tronie” – cuvânt olandez pentru pictura unei figuri imaginare cu trăsături exagerate.

Capodopera în ulei pe pânză este magnifică prin simplitatea sa. Fata – care poartă un turban albastru și auriu și un cercel supradimensionat cu perlă – atrage întreaga atenție, având doar un fundal întunecat.