Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Atelierul Roşu” al lui Henri Matisse, omagiat la MoMA
atelier rouge

„Atelierul Roşu” al lui Henri Matisse, omagiat la MoMA

„Atelierul Roşu” – studioul de creaţie al lui Henri Matisse – va fi celebrat la The Museum of Modern Art (MoMA) din New York, cu opere ale creatorului care au fost prezentate rar în expoziţii.

Studioul se afla în suburbia Issy-les-Moulineaux şi chiar este ilustrat într-un tablou din patrimoniul MoMA.

Expoziţia de la New York reuneşte această lucrare cu alte şase picturi, trei sculpturi şi o operă ceramică pictată pe o pânză de peste patru metri pătraţi. Aceasta este, spun reprezentanţii MoMA, prima „reuniune” a obiectelor de artă de când au fost create în respectivul atelier.

Printre exponate se numără lucrări excepţionale

Una dintre ele este „Corsica, moară veche” (1898), alături de „Le Luxe II” (1907-1908). Această expoziţie aduce într-o nouă lumină istoria picturii şi a vieţii lui Matisse, dar şi povestea ilustrării studioului. Pictura „L’Atelier Rouge” a fost refuzată de persoana care a comisionat-o, dar aceasta este doar o parte din „viaţa” operei, care a fost prezentată în mai multe locuri din lume şi apoi a fost achiziţionată de MoMA. În expoziţie există o selecţie de fotografii, scrisori şi cercetări legate de maniera în care tabloul roşu a fost realizat.

Mai mult, cei de la MoMA invită admiratorii să deseneze sau să îşi scrie impresiile legate de expoziţie, într-un spaţiu special amenajat. Expoziţia este deschisă în perioada 1 mai – 10 septembrie.

Credit foto: MoMA