Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Controversatul „Autoportret” atribuit de Artmark lui Dan Perjovschi, neadjudecat. Un tablou Felix Aftene, cel mai mare preț
autoportret, perjo, artmark

Controversatul „Autoportret” atribuit de Artmark lui Dan Perjovschi, neadjudecat. Un tablou Felix Aftene, cel mai mare preț

Tabloul „Autoportret” scos la vânzare prin casa Artmark ca aparținând lui Dan Perjovschi, deși artistul a negat atribuirea, a rămas nevândut în „Licitația unei Colecții Eclectice de Artă Românească, de la Piliuță la Bandi” care a avut loc pe 26 septembrie.

În urmă cu trei zile, artistul vizual Dan Perjovschi a semnalat existența unui fals, a unei lucrări despre care spune că îi este fals atribuită, în licitația organizată de Artmark la București. Este vorba despre un ulei pe carton, intitulat „Autoportret”, semnat „PERJO”, estimat la 600 – 900 de euro, potrivit site-ului casei de licitații.

„Nu este lucrarea mea. Am afirmat asta public. Să conteste această afirmație”, a declarat el pentru curatorial.ro. Lucrarea, care a fost expusă la Palatul Cesianu-Racoviță, a rămas în licitație în ciuda polemicii, iar acum are un preț post-licitație de 600 de euro.

Cele mai valoroase loturi

Dintre cele 168 de loturi prezente în licitație, cel mai mare preț a fost obținut de „Dresor (În adorația naturii)”, acrilic pe pânză de Felix Aftene, care a avut o estimare cuprinsă între 6.000 și 9.000 de euro. Lucrarea a fost adjudecată contra sumei de 7.000 de euro.

dresor, felix aftene, artmark

Dresor, Felix Aftene (c) Artmark

Al doilea cel mai valoros lot, din punct de vedere al prețului de vânzare, a fost „La mère et le fils” (estimată la 2.500 – 4.500 de euro), acrilic pe pânză de Georges Mazilu, artist prezent în licitație cu trei lucrări în total. Aceasta a fost vândută pentru 5.000 de euro.

„Reverie”, sculptură în marmură și bronz de Lucian Smău, primise o evaluare între 3.000 și 5.000 de euro. Ea a fost adjudecată contra sumei de 3.750 de euro.

Au mai fost vândute, printre altele, un digital print de Adrian Ghenie intitulat „Edgar Allan Poe”, pentru 3.750 de euro, preț la care a fost adjudecat și „The Mirror Carpet”, de Miruna Cojocaru, sculptura „Echilibru”, de Marcel Guguianu, pentru 3.000 de euro, și „Noaptea nunții”, ulei pe pânză de Dorin Coltofeanu, pentru 2.600 de euro.