Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Autorităţile italiene retrag 100 de opere de artă din marile muzee, pentru a le reloca în spaţiile în care au fost iniţial

Autorităţile italiene retrag 100 de opere de artă din marile muzee, pentru a le reloca în spaţiile în care au fost iniţial

Iniţiativa este una care încurajează vizitarea micilor muzee, arată The Art Newspaper.

Numită “100 opere tornano a casa” (100 de opere se întorc acasă), operaţiunea aduce sculpturi şi picturi din locuri precum Galeriile Uffizi din Florenţa sau Pinacoteca di Brera din Milano în muzee mici, mai puţin cunoscute din Italia.

Scopul este refamilizarea  publicului cu nestemate ale artei demult uitate, care au legătură cu locurile în care vor fi expuse.

“Doar 10% din patrimoniul italian este expus” a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului italian al Culturii pentru The Art Newspaper

Proiectul a debutat sâmbătă, când două peisaje ale artistului baroc Salvator Rosa au fost transportate de la Roma la Muzeul Naţional din Matera.

În total, 36 de opere de artă vor fi relocate în această săptămână şi la începutul anului. Între timp, Ministerul Culturii va decide ce alte lucrări vor fi mutate în primăvară.

Ideea acestui proiect datează din 2015, când reprezentanţii ministerului au creat o bază de date cu 3.652 de opere din 90 de muzee de stat care ar putea fi relocate. În acest sens a fost bugetată suma de 1 milion de euro pentru restaurarea a 100 de lucrări, inclusiv transportul lor şi costurile aferente.

Muzeele de stat din Italia expun 480.000 de opere de artă, în comparaţie cu 4,5 milioane care se află în depozite, potrivit datelor oficiale. Iniţiativa de redistribuire s-ar putea extinde la mii de opere.

Multe din aceste 100 de opere vor fi transportate în locurile în care au fost expuse original. De exemplu, grupul statuar “Gladiator care ucide un leu” va fi transportat la Villa Giustiniani din Bassano Romano, unde era aşezat lângă un iaz.

Proiectul este şi subiect de documentar pentru televiziunea italiană Rai, iar producţia ar urma să fie difuzată în primăvara anului viitor.

Credit foto: Musei Reali di Torino via The Art Newspaper