Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Autorităţile mexicane au contestat vânzarea unor opere de patrimoniu în Franţa, dar fără succes
ongoing,auction,session.,a,buyer,raises,his,number,sign

Autorităţile mexicane au contestat vânzarea unor opere de patrimoniu în Franţa, dar fără succes

Autorităţile mexicane au contestat scoaterea la licitaţie a unor opere de patrimoniu, la Paris, dar acestea au fost tranzacţionate marţi; de data aceasta, ministrul Culturii din această ţară se adresează celor de la Christie’s, care vor organiza o licitaţie cu artefacte asemănătoare.

Peste 40 de asemenea piese contestate au fost vândure la licitaţia din Franţa, arată mexiconewsdaily.com, care citează AFP şi El Pais.

Ambasada Mexicului în Franţa a transmis că a contactat Ministerul de Extene Francez în acest sens, săptămâna trecută şi a subliniat că tranzacţionarea unor artefacte de acest gen încurajează vânzări viitoare asemănătoare şi creează “condiţii favorabile pentru prăduirea patrimoniului, prin săpături ilegale”.

O viitoare licitaţie ce cuprinde asemenea loturi contestate va fi organizată de Christie’s pe 10 noiembrie – “Pre-Columbian Art & Taino Masterworks from the Fiore Arts Collection”. Aceasta din urmă ar cuprinde peste 70 de artefacte mexicane.

Ministrul Culturii din Mexic, Alejandra Frausto a scris biroului din Paris al casei de licitaţii Christie’s pentru ca aceasta să nu vândă respectivele loturi. “În Franţa, comerţul bunurilor care aparţin naţiunii mexicane este legal, dar nu este etic. Fac apel la conştiinţa eventualilor cumpărători care vor să participe la viitoarea licitaţie Christie’s. Fără patrimoniu nu există memorie, iar fără memorie nu există viitor”, a transmis ea, joi, pe Twitter.

Guvernul mexican a făcut apel inclusiv la UNESCO pentru a opri vânzarea în străinătate a operelor de patrimoniu din ţară.