Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Barbican din Londra, acoperit de o instalație textilă creată de un artist ghanez
purple hibiscus, ibrahim mahama, foto dion barrett, barbican

Barbican din Londra, acoperit de o instalație textilă creată de un artist ghanez

Fațada sumbră și brutalistă a Barbican din Londra a devenit roz violet, grație artistului ghanez Ibrahim Mahama, care a montat o instalație textilă ce acoperă centrul până la 18 august.

„Purple Hibiscus” a fost confecționată manual de artizani din Tamale (Ghana), orașul natal al artistului, și are o suprafață de 610 metri pătrați.

Materialul de bază este împodobit cu aproximativ 130 de veșminte ceremoniale cunoscute sub numele de „batakaris”, care au fost cusute într-un model amestecat pe suprafață. Aceste veșminte tradiționale sunt piese venerate transmise din generație în generație.

Artistul a angajat o mie de țesătoare locale și au lucrat împreună, timp de șapte luni, pe stadionul Alui Mahama din Tamale.

making of purple hibiscus, ibrahim mahamas

Making of „Purple Hibiscus”; Credit foto: Ibrahim Mahama, Red Clay Tamale, Barbican Centre London și White Cube Gallery

Impresionanta instalație site-specific este una dintre cele mai interesante realizări recente pentru expoziția „Unravel: The Power and Politics of Textiles in Art” de la Barbican, care a fost apreciată de critică, dar care a fost afectată de o serie de artiști care și-au retras lucrările după ce centrul cultural a fost implicat într-un scandal de cenzură.

Ibrahim Mahama, născut în Tamale în 1987, și-a făcut un nume pe scena mondială în 2012 cu uriașa sa instalație de saci de iută – saci folosiți pentru transportul de bunuri precum cacao și orez – care a acoperit Teatrul Național din Accra. În 2019, el a atârnat 50 de steaguri naționale pe Rockefeller Center pentru Frieze New York. După ce va fi dezinstalată, instalația de la Barbican va călători înapoi în Ghana, unde Mahama speră că va putea fi din nou instalată ca operă de artă publică.

Credit fotografie principală © Dion Barrett, Barbican Centre