Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bătălia revoluționară care a distrus colecția de artă a Universității Princeton
princeton art museum, adjaye associates

Bătălia revoluționară care a distrus colecția de artă a Universității Princeton

Colecția de artă de la Princeton, universitate care urmează să deschidă o nouă clădire a muzeului în 2025, dublându-și suprafața actuală, a avut foarte mult de suferit în timpul Războiului de Independență (1775 – 1783).

Universitatea Princeton din New Jersey este a patra cea mai veche astfel de instituție din SUA, după Harvard, College of William & Mary și Yale, și este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ americane colecționare de artă. A purtat numele College of New Jersey, iar în 1876 a devenit Princeton University.

În scurt timp după ce a fost înființată, în 1746, a reușit să adune numeroase lucrări. Bunurile i-au fost însă distruse în timpul războiului.

Povestea colecției de artă a universității a început la 9 ani după înființare, când a fost achiziționată prima lucrare – potretul în mărime naturală al lui Jonathan Belcher, guvernatorul provinciei New Jersey, care a susținut înființarea colegiului și a donat portretul, potrivit directorului Muzeului de Artă al Universității Princeton, James Steward. A doua operă de artă a fost un portret al regelui George II, care a emis brevetul de înființare a colegiului, iar acestea două erau expuse alături de antichități și obiecte de istorie naturală.

Bătălia de la Princeton, punct de cotitură

Revoluția a dus la adoptarea Declarației de Independență, în 1776, și la înființarea Statelor Unite ale Americii ca națiune independentă. Tratatul de la Paris, semnat în 1783, a recunoscut oficial independența SUA.

În timpul Războiului de Independență, forțele britanice au ocupat clădirea Nassau Hall de la Princeton, la sfârșitul lunii decembrie 1776. Britanicii au folosit clădirea drept cazarmă, datorită capacității sale și a amplasării strategice.

Bătălia de la Princeton, care a avut loc la 3 ianuarie 1777, a fost crucială pentru armata continentală, care se afla în dificultate. După ce un atac la Trenton la sfârșitul lunii decembrie 1776 a dus la o victorie surpriză pentru George Washington, el și trupele sale au trecut în Pennsylvania pentru a se regrupa. O săptămână mai târziu, Washington a condus un marș de noapte pentru a ataca garnizoana britanică din Princeton și a câștigat din nou. Britanicii s-au predat forțelor americane și franceze în 1781.

„Bătălia de la Princeton a fost un punct de cotitură în Războiul pentru Independență și pentru istoria colecțiilor din Princeton. Deși a fost o victorie majoră pentru George Washington și trupele americane, lucrări semnificative din colecția de artă în formare a Colegiului – deja un fel de cabinet de curiozități – au fost distruse în acea bătălie”, a spus Steward, potrivit artnet.com.

Incendiile provocate atunci de tunuri au distrus primele două portrete achiziționate și alte obiecte de valoare – practic, întreg muzeul de artă.

Încercare de refacere a colecției; un incendiu mistuitor

Colegiul a luat-o de la capăt, în 1783, inclusiv comandând un portret în mărime naturală al lui George Washington de la cel mai apreciat portretist american al vremii, Charles Willson Peale, membru al facultății care lucra la acea vreme la crearea unui alt muzeu în Philadelphia. Portretul realizat în 1784 a fost printre primele piese achiziționate.

Un alt incendiu, însă, izbucnit în 1802 la al treilea etaj al Nassau Hall, a mistuit aproape totul. A fost salvat portretul realizat de Peale și câteva lucrări de artă și aproximativ o sută de volume din bibliotecă.

Universitatea și-a reluat activitatea de colectare și, învățând din experiența incendiului anterior, cadrele didactice și studenții au reușit să salveze cele mai valoroase exemplare, inclusiv portretul lui Peale, atunci când un incendiu a izbucnit din nou în clădirea care adăpostea colecția, în martie 1855.

Nick Cave, new entry în colecția muzeului

În prezent, muzeul de artă al universității are aproximativ 120 de angajați și un buget anual de 29 de milioane de dolari pentru a administra cele 115.000 de lucrări din colecția sa. Muzeul a anunțat recent că va adăuga colecției sale patru lucrări de mari dimensiuni comandate și două achiziții, pe măsură ce continuă construcția unei clădiri e așteaptat să fie inaugurată în 2025.

Noile comenzi sunt realizate de artiștii Diana Al-Hadid, Nick Cave, Jane Irish și Tuan Andrew Nguyen, iar instituția cumpără lucrări semnate de Jun Kaneko și Rose B. Simpson.

În 2022, Muzeul de Artă al Universității Princeton din New Jersey a anunțat că a primit o donație majoră din partea unui fost absolvent, Preston H. Haskell III, fondatorul unei companii de inginerie și construcții din Florida. Donația include opt lucrări abstracte postbelice importante, semnate de unii ca Willem de Kooning și Joan Mitchell. O parte importantă din donație o reprezintă un tablou Gerhard Richter din 1986 care măsoară aproximativ 2,5 x 2,5 metri.