Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul de Artă al Universității Princeton a reatribuit un tablou lui Rubens
the death of adonis, atribuit lui peter paul rubens (1639)

Muzeul de Artă al Universității Princeton a reatribuit un tablou lui Rubens

Muzeul de Artă al Universității Princeton se pregătește să anunțe că o lucrare din colecția sa a fost atribuită din nou artistului flamand Peter Paul Rubens, potrivit artnews.com.

Lucrarea în cauză pare a fi „The Death of Adonis”, o schiță în ulei pe un panou de lemn care îl înfățișează pe vânător întins la pământ în timp ce un mistreț îl atacă. Muzeul nu a oferit detalii despre această informație.

Un e-mail trimis în aprilie către artnews.com prin intermediul unei firme de relații cu presa anunța o „descoperire majoră de conservare” la muzeu. Cu toate acestea, muzeul a decis în această vară să exploreze o altă direcție pentru poveste, punând capăt comunicării. În timp ce în e-mail nu era numit tabloul, acesta era descris ca „pictură odată trecută cu vederea”, care acum era confirmat ca fiind o lucrare „autentică” a lui Rubens. În plus, e-mail-ului erau atașate trei imagini ale aceleiași opere de artă în diferite stadii de conservare; fiecare dintre ele înfățișa aceeași scenă. A mai fost precizat că, atunci când Princeton a achiziționat tabloul, în anii 1930, se credea că este un Rubens, dar în anii 1990 a fost reetichetat ca „atribuit anterior lui Peter Paul Rubens”. Apoi, în 2019, Ronni Baer, curatorul Muzeului de Artă Princeton pentru arta europeană din secolul al XVII-lea, și Bart Devolder, conservatorul șef al instituției, au reanalizat pânza. A fost scoasă din colecție pentru restaurare și reevaluată de experți.

Site-ul Muzeului de Artă al Universității Princeton a fost actualizat pentru a atribui lucrarea exclusiv lui Rubens, fiind una dintre cele patru lucrări din colecție care poartă această distincție. Mai mult, o imagine a „The Death of Adonis” publicată în catalogul online al muzeului se potrivește cu imaginea operei recent restaurate trimisă artnews.com.

Muzeul este închis până în 2025 pentru lucrări de renovare.