Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Bienala Timișoreană de Arhitectură – Beta 2022, la final. Concluzii și premii
beta 2022 bienala, arhitectura, timisoara

Bienala Timișoreană de Arhitectură – Beta 2022, la final. Concluzii și premii

Timișoara a găzduit, în perioada 23 septembrie – 23 octombrie 2022, cea de-a patra ediție a bienalei de arhitectură Beta 2022.

Au avut loc 54 de evenimente, între care trei expoziții. Evenimentul principal a fost „Another Breach in the Wall”, ce a adus laolaltă mai mult de 140 de lucrări de arhitectură și artă contemporană din întreaga lume. Traseul bienalei a însemnat 22 de kilometri, cu 62 de intervenții în spațiul public dintre care 10 realizate de arhitecți și artiști români, o competiție deschisă la nivelul euroregiunii DKMT din cele trei țări învecinate (România – Ungaria – Serbia), o clădire deschisă publicului – Palatul Ștefania, 25 tururi ghidate ale expoziției principale și arhitecturale în cartierele din oraș, 10 conferințe și discuții la care au participat 28 de invitați, 6 proiecții de film, o consultare publică pentru o soluție tehnică de regenerare urbană, o lansare de carte și un campionat de fotbal.

Tema ediției a fost „Oraș, un bun comun”. Scopul final al Beta 2022 a fost să demonstreze cum spațiul urban (mediul în care ne întâlnim, ne jucăm, dezbatem, protestăm, avem grijă unii de ceilalți, colaborăm și multe altele) poate fi creat de oricine dispune de instrumentele și planul potrivit și să aducă o serie de instrumente prin care încurajează publicul să fie un actor activ în spațiul urban și să își recâștige, în mod responsabil, dreptul la oraș.

„Another Breach in the Wall” și-a propus să prezinte intervenții care nu urmează legi, reguli și coduri în mod implicit, ci le negociază, le reinterpretează, le fac vizibile, intră în fisurile lor, le exploatează zonele gri sau le radicalizează.

În expoziția-concurs Beta, care susține și promovează arhitectura de calitate din euroregiune, fiind concepută ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât și între profesie și mediul socio-cultural în care aceasta activează, au fost oferite premii în valoare de 9.500 euro dintre cei 14.000 de euro alocați. Au fost înscrise 95 de lucrări.

beta 2022 4

Premiile Beta 2022

Spațiu construit – Mențiune: Timea Kos – Casa de la Ostrov; Premiu: For – Faber

Spațiu interior – Mențiune: Alexandru Buftea, Laurențiu Isopescu, Ariana Țuțuianu – Headoffice; Mențiune: Vinklu – Comun Cafe

Spațiu public – Premiu: Marius Găman, Ana-Maria Branea – Living Heritage – Regenerarea urbană a zonei Tragel Zuid

Lucrări de licență – Nominalizare: Regina Tábori – Mill Lake Picnic; Nominalizare: Rebeca Ioana Faur – Ansamblul cetății din Ineu; Mențiune: Eszter Vörös-Grigoriu – Mighty Fortress – Early Intervention Center for Autistic Children; Mențiune: Cseke Andrea – Artera vie a municipiului Oradea; Premiu: Andrei Cîra – Memorialul revoluției

Inițiative / Experimente / Viziuni – Mențiune: Brîndușa Raluca Havasi – My school can be cool CNTLR; Mențiune: Muzeul Cineastului Amator – Salonul de fotografie industrială; Premiu: Gabriela Domokos – Pașcu – Peisaje culturale în Banat

Fotografie – Nominalizare: Alexandru Todirică – Minimarket ABC; Nominalizare: Miljena Vučković – Common beauty; Mențiune: Andrei Drăcea – Orașul din sufragerie; Mențiune: David Dumitrescu – Utilizatorul nu a fost găsit; Premiu: Alexandru Todirică – No man’s playground

Fiecare premiu acordat este în valoare de 1.000 de euro, fiecare mențiune acordată, în valoare de 500 de euro, iar pentru lucrările nominalizate nu au fost acordate premii în bani.