Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Bienala Whitney de la New York – Mai mult de 60 de artiști și reflecții asupra ultimilor doi ani

Bienala Whitney de la New York – Mai mult de 60 de artiști și reflecții asupra ultimilor doi ani

Bienala Whitney de la New York va avea loc între 6 aprilie și 5 iunie, organizată de curatorii Whitney Museum of American Art, David Breslin și Adrienne Edwards.

Expoziția, ajunsă la a 18-a ediție, aduce laolaltă lucrări vechi și noi realizate de 63 de artiști, inclusiv cinci care nu mai sunt în viață. Cele mai multe dintre acestea pot fi văzute pe două dintre etajele muzeului. Majoritatea lucrărilor prezentate sunt, așa cum spun curatorii, reflecții poetice asupra ultimilor doi ani, dar și abordări punctuale ale unor subiecte politice și emoționale.

Pentru instalarea expoziției, Breslin și Edwards au împărțit spațiul în două, fiecare cu propria energie, scrie artnews.com. Etajul a șaselea al muzeului are pereți negri, mochetă neagră și o lumină difuză, totul exprimând spiritul descurajat în ultimii doi ani. Etajul al cincilea este mult mai aerisit. Aici nu au fost montați pereți temporari, lucrările fiind expuse pe schele construite special.

Curatorii au menționat că expoziția s-a dezvoltat odată cu evenimentele din 2020, de la debutul pandemiei la protestele pentru dreptate rasială din SUA. Ei au precizat că bienala nu are o temă primordială, ci urmărește „o serie de presentimente”. Expoziția vorbește, fără îndoială, despre impactul istoriei asupra vieții din prezent și viitor.

Între artiștii prezentați aici se remarcă Denyse Thomasos, cu lucrări din anii 1990, Raven Chacon, care aduce un tribut femeilor indigene, Alfredo Jaar, care s-a inspirat din protestele Black Lives Matter din iunie 2020, James Little, cu picturi abstracte, Guadalupe Rosales, cu instalație foto, și Dyani White Hawk, cu o lucrare impresionantă creată din sticlă și aluminiu.

Foto: James Little, „Borrowed Times”, 2021. Credit: prin amabilitatea artistului și a galeriei Kavi Gupta din Chicago