Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Biserica Saint-Augustin din Paris sub zăpadă, într-un tablou de Jacques Liévin
biserica saint augustin

Biserica Saint-Augustin din Paris sub zăpadă, într-un tablou de Jacques Liévin

Tabloul „L’Eglise Saint-Augustin sous la neige”, pictat de Jacques Liévin, poate fi admirat în expoziția dedicată scriitorului Marcel Proust de la Musée Carnavalet – Histoire de Paris.

Trecători, trăsuri, omnibus, în desenul realizat Jacques Liévin înainte de 1900 se vede efervescența cartierului parizian într-o zi cu zăpadă.

Opera arhitectului Victor Baltand, Biserica Saint-Augustin, începută în 1860, a fost încheiată la 1871. Situată în arondismentul 8, la intersecția bulevardelor Malesherbes și Haussmann, ea se încadrează în perspectiva monumentală caracteristică a transformărilor urbane care au avut loc la Paris în acea perioadă.

Marcel Proust a crescut în acest cartier și, chiar dacă monumentul nu este atât de grațios în ochii săi, el îi conferă totuși „caracterul anumitor vederi ale Romei de către Piranesi”.

Expoziția „Marcel Proust, un roman parisien” poate fi văzută, la Musée Histoire de Paris Carnavalet, până la 10 aprilie.

Liévin a pictat peisaje din Normandia, Seine-et-Marne, Marssilia, din Italia și Veneția. Succesul său comercial va atrage imitatori ale căror pastișe sunt pe piața de artă.

Foto credit: Musée Carnavalet – Jacques Liévin, pseudonimul lui Eugène Galien-Laloue, „L’Eglise Saint-Augustin sous la neige”