Brâncuși, Suzana Fântânariu și Modersohn-Becker, succesele MNArT pe 2024
Muzeul Național de Artă Timișoara (MNArT) a înregistrat anul trecut aproximativ 55.600 de vizitatori plătitori, potrivit datelor oferite de instituție la solicitarea curatorial.ro.
După o creștere semnificativă în 2023, când Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii și MNArT a găzduit marile expoziții Paul Neagu, Victor Brauner și Constantin Brâncuși, între altele, numărul înregistrat în 2024 este promițător, având în vedere că e de patru ori mai mare față de cel al vizitatorilor din 2022.
În ceea ce privește anul trecut, instituția a precizat pentru curatorial.ro că 30% din total au fost vizitatori din străinătate.
„Brâncuși: surse românești și perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny, expoziție care a cuprins lucrări împrumutate de la mari muzee din lume, precum Peggy Guggenheim Veneția, Centre Pompidou și Tate Gallery, a fost închisă la 28 ianuarie 2024.
În acea ultimă lună, a fost vizitată de aproximativ 23.000 de persoane, fiind și în anul 2024 cea mai populară a MNArT.
Anul trecut, muzeul timișorean a găzduit mai mult de 45 de evenimente – expoziții, lansări de carte, spectacole, conferințe, simpozioane și ateliere. Printre expozițiile notabile deschise în 2024 la MNArT se numără „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă”, „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” și „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966 – 1981)”.
Ce se pregătește pentru 2025
În prezent, aici poate fi vizitată și „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, deschisă până la 28 februarie 2025.
„Pentru anul 2025, Muzeul Național de Artă Timișoara intenționează să organizeze aproximativ 7 proiecte și programe culturale. Pe lângă acestea, pe parcursul anului se vor contura diverse parteneriate cu instituții, organizații în vederea organizării de proiecte și acțiuni culturale (concerte, workshop-uri, conferințe, lansări de carte etc.)”, se mai arată în răspunsul către curatorial.ro.
Principalele expoziții și evenimente de anul acesta sunt: „Fragilitatea Eternului: Glorie și Cataclism/ De la Vezuviu la Grad Tour, de la Turner la Anselm Kiefer și Glenn Brown”, „Karoly Brocky – Ethosul unei epoci”, „Virginia Baz-Baroiu”, „Baroque Reloaded Legacy”, „10 proiecte de artă contemporană” și „Atelierele artiștilor”.
Foto: cadru din expoziția „Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă” (c) MNArT