Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  British Museum cere ajutorul publicului pentru a-și recupera obiectele furate

British Museum cere ajutorul publicului pentru a-și recupera obiectele furate

British Museum a lansat un site pentru obiectele care încă îi lipsesc, în speranța de a fi restituite. Într-un comunicat emis săptămâna aceasta este precizat că „60 de obiecte au fost returnate, iar alte 300 au fost identificate și urmează să fie returnate în curând”.

Site-ul muzeului nu oferă detalii complete despre obiectele pierdute și deteriorate, ci doar informații despre pietrele prețioase și bijuteriile despre care instituția crede că lipsesc, prin intermediul unor imagini și al altor piese similare aflate încă în colecția sa.

Doar aproximativ 4,5 milioane dintre cele 8 milioane de obiecte din colecția British Museum au fost fotografiate și inventariate.

Deși British Museum a creat o adresă de e-mail (recovery@britishmuseum.org) pentru oricine are informații sau pentru persoanele care suspectează că dețin unele dintre obiectele furate, experții nu sunt optimiști. „Singurul lucru care va ieși de pe acest site va fi un val de ponturi transmmise prin telefon de la vânzări de vechituri din întreaga lume”, a declarat – pentru ARTnews – Erin Thompson, profesor de criminalitate în domeniul artei de la John Jay College.

Înainte de lansarea site-ului, președintele muzeului, George Osborne, a recunoscut că furturile au afectat grav reputația internațională a muzeului.

British Museum a anunțat pe 16 august că multe dintre obiectele dispărute, furate și deteriorate erau piese mici de „bijuterii din aur și pietre semiprețioase și sticlă datând din secolul al XV-lea î.e.n. până în secolul al XIX-lea”, care erau păstrate în principal în scopuri academice și de cercetare. Niciunul dintre ele nu fusese expusă recent. Unele dintre obiectele dispărute – mai mult de 1.500, conform unei analize a muzeului – au apărut în anunțuri pe eBay cel puțin din 2016, iar ziarul Telegraph a relatat că un expert în antichități a spus British Museum în urmă cu trei ani că suspecta că un angajat a furat piese din colecția depozitată. Presa britanică l-a indentificat în persoana curatorului Peter Higgs, care a fost demis. Vestea dispariției obiectelor a venit la scurt timp după ce directorul muzeului, Hartwig Fischer, care l-a condus timp de opt ani, a declarat că se va retrage din funcție anul viitor. Angajați ai instituției au speculat că anunțul surpriză ar avea legătură cu furturile, alții au cerut ca Fischer să demisioneze imediat. George Osborne, președintele British Museum, a declarat că decizia directorului nu a avut legătură cu anunțul făcut de instituție. Până la urmă, Fischer a demisionat pe 25 august, după ce a admis că o anchetă din 2021 a fost gestionată greșit. Mark Jones, fost director al muzeului V&A care a sugerat anterior că sculpturile de la Partenon ar putea fi împărțite cu Grecia, a fost propus în septembrie pentru funcția de director interimar al British Museum.