Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  British Museum marchează printr-o expoziție 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene
british museum

British Museum marchează printr-o expoziție 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor egiptene

Secole de-a rândul, viața în Egiptul antic a fost un mister, iar British Museum va marca 200 de ani de la descifrarea hieroglifelor printr-o expoziție amplă ce va fi deschisă în octombrie.

Viitoarea expoziție, „Hieroglyphs: Unlocking Ancient Egypt”, care va prezenta 240 de obiecte, are în centru Piatra Rosetta care a oferit cheia descifrării hieroglifelor. Cada egipteană antică despre care se crede că avea puteri magice pentru a spăla durerea iubirii pierdute se numără printre exponatele-vedetă ale expoziției de la British Museum.

Curatorul Ilona Regulski a spus că această cadă de granit negru acoperită cu hieroglife și cunoscută sub numele de „Bazinul fermecat” datează din jurul anului 600 î.Hr. și a fost inițial un sarcofag pentru un nobil egiptean numit Hapman.

Ea a spus: „Mai târziu, când stătea pe malul Nilului, oamenii i-au atașat noi legende iar una dintre ele a supraviețuit până în zilele noastre, deoarece zona se numește al-Hawd al-Marsud, care în arabă înseamnă bazin fermecat și chiar și stația de autobuz de acolo mai poartă acest nume”.

Piatra Rosetta este un decret scris în hieroglife și apoi tradus în limba egipteană vorbită și greacă veche, a cărui descoperire în 1799 și apoi traducere ulterioară în 1822 le-a permis oamenilor de știință să spargă codul hieroglifelor.

Între obiectele din expoziție se numără și mumia unei femei nobile, datând între 945 și 715 î.Hr., păstrată într-o husă de pânză și ipsos și un bandaj din mumia Aberuait de la Luvru.

Hieroglifele, o limbă vie

Hieroglifele nu erau doar simboluri frumoase, ele reprezentau o limbă vie, vorbită.

De la poezie romantică și tratate internaționale, la liste de cumpărături și declarații fiscale, inscripțiile hieroglifice și scrisul de mână antic din această expoziție dezvăluie povești care sunt fantastic de variate. Pe lângă credința de neclintit în puterea faraonilor și promisiunea vieții de apoi, egiptenii antici se bucurau de mâncare bună, scriau scrisori și făceau glume.

Expoziția va trasa drumul parcurs către descifrarea hieroglifelor, de la eforturile inițiale ale călătorilor arabi medievali și ale savanților Renașterii, până la progresul mai concentrat al savantului francez Jean-François Champollion (1790-1832) și al britanicului Thomas Young (1773-1829).

Folosind inscripții chiar pe obiectele pe care Champollion și alți savanți le-au studiat, această expoziție captivantă îl va ajuta pe privitor să dezlege una dintre cele mai vechi civilizații ale lumii.

„Hieroglyphs: unlocking ancient Egypt” va fi deschisă din 13 octombrie până în 19 februarie 2023 în Sainsbury Exhibitions Gallery de la British Museum.