British Museum vrea soluții realiste în disputa privind restituirea sculpturilor din Partenon
British Museum spune că este interesat de „soluții realiste” în disputa cu Grecia privind proprietatea asupra sculpturilor de la Partenon, în urma unei conferințe UNESCO în care un reprezentant al Turciei a luat în vizor pretențiile Angliei asupra sculpturilor în discuție.
Instituția londoneză susține de mult timp că a dat permisiunea forțelor britanice să ia opere de artă din Atena la începutul secolului al XIX-lea. Potrivit ziarului grec Ekathimerini, reprezentantul turc la conferința UNESCO a pus la îndoială legitimitatea acelor documente.
„British Museum recunoaște dorința puternică a Greciei ca sculpturile din Partenon să revină la Atena. Înțelegem și respectăm emoțiile profunde implicate”, a declarat un purtător de cuvânt al muzeului pentru postul de știri elen SKAI TV. Acesta a adăugat că muzeul caută să aibă o „nouă relație cu Grecia”.
Relațiile dintre Grecia și British Museum, care deține sculpturile din 1832, au devenit mai tensionate în ultimii doi ani, iar progresele înregistrate în privința unui compromis privind această problemă veche de secole au fost blocate pe fondul unor discuții publice.
British Museum deține sculpturile de când acestea au fost scoase de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea de nobilul britanic Lord Elgin. Ele au fost cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în muzeu. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. Instituția londoneză a refuzat în repetate rânduri cererile Greciei de repatriere. Însă campania grecilor a luat amploare în ultimii ani, pe fondul apelurilor internaționale pentru ca instituțiile culturale să își decolonizeze colecțiile.