Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopera lui Chardin record de licitație a fost cumpărată de un muzeu din Texas. Instituția așteaptă decizia Luvru
chardin

Capodopera lui Chardin record de licitație a fost cumpărată de un muzeu din Texas. Instituția așteaptă decizia Luvru

Kimbell Art Museum este instituția care a achiziționat în martie capodopera „Le Panier de fraises des bois/ Basket of Wild Strawberries” (1761) a lui Jean Siméon Chardin, care a obținut o sumă record pentru artist.

Muzeul din Texas trebuie să aștepte însă doi ani și jumătate pentru a intra, eventual, în posesia lucrării de artă.

Ulterior adjudecării tabloului, în martie, contra sumei de 24,3 de milioane de euro/ 26,8 milioane de dolari, Muzeul Luvru a blocat vânzarea lui, acesta fiind desemnat „tezaur național”.

„Prețul nu este important pentru o capodoperă ca aceasta”

Pictura a fost licitată la Artcurial Paris de dealerul newyorkez Adam Williams în numele muzeului, după cum scrie The Art Newspaper France.

Muzeul Luvru a decis că își dorește tabloul și, chiar dacă nu a dispus de fonduri suficiente pentru a-l achiziționa în licitație, a blocat vânzarea invocând legea franceză.

Eric Lee, directorul Kimbell Art Museum, a declarat că i-a impus lui Williams o limită privind ofertele depuse. „Prețul nu este important însă pentru o capodoperă ca aceasta. În orice caz, cred că prețul este corect pentru piață”. El a precizat că era conștient înainte de achiziție că e posibil ca exportul lucrării să nu poată fi garantat.

„Pictura merită așteptarea, chiar dacă luăm în considerare că Luvru ar putea să o obțină. Este o situație câștig – câștig în orice caz, având în vedere că o colecție publică va cumpăra lucrarea. Aceasta este tezaur național în Franța, ar fi o comoară în muzeul nostru, unde va fi în armonie perfectă cu intimitatea, liniștea și atemporalitatea arhitecturii”, a adăugat Lee.

Luvru mai deține 41 de tablouri Chardin în colecție. În cazul acestuia, trebuie să găsească fonduri pentru a-l cumpăra. Muzeul alocă fondului de achiziții aproximativ 20% din banii obținuți în urma biletelor vândute. În mod obișnuit, poate strânge circa 7 milioane de dolari anual. Astfel, e puțin probabil ca după doi ani să reușească să cumpere acest tablou, chiar dacă numărul vizitatorilor a început să crească odată cu ridicarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei.