Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Capodopere de la Brukenthal vândute în variantă NFT
veronese, titian, brukenthal exclusive art safari, 2023, curatorial.ro

Capodopere de la Brukenthal vândute în variantă NFT

Tițian, Jan van Eyck, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Robert Wellmann, Mișu Popp, Aelbrecht Bouts, Pieter Brueghel cel Tânăr, Hans Memling și Ioan Andreescu sunt artiști ale căror capodopere din patrimmoniul Muzeului Național Brukenthal pot fi cumpărate în format NFT (Non-Fungible Token) prin casa Artmark.

Un exemplar unic NFT poate fi licitat pornind de la 100 de euro.

Minicolecția, a cărei denumire este „Best of Brukenthal”, reprezintă un segment caritabil al licitației intitulate „Legends”, care va avea loc la Palatul Cesianu-Racoviță din București, precum și online, pe platforma Artmark Live în 31 mai.

Cele zece loturi de artă digitală ce vor fi vândute sunt: „Ecce Homo”, de Tiziano Vecellio (reintrat în patrimoniul Muzeului după „Jaful secolului” din 1968), „Bărbatul cu tichie albastră”, de Jan van Eyck (una dintre cele 20 de lucrări ale artistului rămase astăzi), „Cap de țigancă”, de Nicolae Grigorescu, „Cap de copil”, de Nicolae Tonitza, „Mamă și fiică (Gătirea unei tinere săsoaice)”, de Robert Wellmann, „Fata în albastru”, de Mişu Popp, „Autoportret”, de Aelbrecht Bouts, „Masacrul inocenților (Uciderea pruncilor)”, de Pieter Brueghel cel Tânăr, „Portret de bărbat citind (Portretul lui Pieter Bultnyck)”, de Hans Memling și „Femeie în pădure”, de Ioan Andreescu.

Fonduri pentru restaurare

Fondurile strânse din vânzarea acestor lucrări de artă digitală în format NFT vor contribui la restaurarea unor piese din patrimoniul Muzeului Național Brukenthal și a derulării diferitelor proiecte.

Construit între anii 1778 – 1788, Palatul Brukenthal din Sibiu este unul dintre cele mai importante monumente realizate în stil baroc din România. A fost destinat încă de la început găzduirii unor importante colecții de artă, cele deținute de baronul al cărui nume l-a păstrat. Galeria de pictură europeană din care provin aceste capodopere datează din perioada 1787 – 1789 și cuprinde opere datate din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea, fiind inaugurată în 1790. Galeria Brukenthal a fost considerată încă de la momentul deschiderii acesteia una dintre cele mai importante pinacoteci baroce din această parte a lumii, cu colecții semnificative ale școlilor italiană, flamandă-olandeză și germană-austriacă.

Tițian Vecellio (1485-1576) este unul dintre cei mai de succes pictori ai epocii sale, între comanditarii artei lui aflându-se nu doar reprezentanții de seamă ai nobilimii italiene, ci și un papă, trei împărați și regii Spaniei și Franței. A pictat în exclusivitate în ulei și în lunga sa carieră a ilustrat îndeosebi scene mitologice sau religioase. Așa este și acest „Ecce Homo” prezent și în selecția „Best of Brukenthal” – inspirat din scena redată de textul biblic din Evanghelia după Ioan (19, 4-16), în care Iisus este înfățișat la Pilat după biciuire, iar acesta din urmă exclamă „Ecce Homo!” („Iată Omul!”). În prezent, pictura se află la Iași, în expoziția „Tițian. Ecce Homo”.

Remarcabilă în aceeași selecție este și prezența NFT-ului ce reprezintă opera „Bărbat cu tichie albastră” realizată de pictorul flamand Jan van Eyck (1390-1441), considerat a fi fondatorul Renașterii nordice timpurii și inventatorul picturii în culori de ulei, precum și primul mare portretist european. „Bărbat cu tichie albastră” este cea mai prețioasă pictură care se află în patrimoniul Muzeului Național Brukenthal.

Expoziția „Best of Brukenthal” poate fi deja vizitată la galeriile Artmark, zilnic, de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

Foto: „Ecce Homo!”, în expoziție la Art Safari (c) curatorial.ro