Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cea mai importantă lucrare de pictură din colecția Muzeului Brukenthal
portret de barbat cu tichie albastra, jan van eyck, brukenthal

Cea mai importantă lucrare de pictură din colecția Muzeului Brukenthal

„Portret de bărbat cu tichie albastră”, de Jan van Eyck, este cea mai importantă lucrare a colecției de pictură de la Muzeul Național Brukenthal, colecție care a stat la baza primului muzeu deschis publicului pe teritoriul actual al României (1817).

Lucrarea „Portret de bărbat cu tichie albastră” sau „Bărbatul cu inel”, cu dimensiuni de 22 cm x 17 cm, a fost realizată în jurul anului 1430. Ea a fost achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal.

Această pictură este singura creată de artistul flamand Jan van Eyck aflată în România și, mai mult decât atât, este una dintre cele doar 20 de lucrări atribuite lui și păstrate în întreaga lume.

Jan van Eyck, rol decisiv în dezvoltarea picturii occidentale

Artistul s-a născut în jurul anului 1390, lângă Maastricht, dar a lucrat în Brueges, unde a devenit pictor de curte pentru Filip cel Bun, duce de Burgundia, pe atunci unul dintre cei mai puternici oameni din Țările de Jos.

Jan van Eyck a adus o contribuție majoră pentru arta plastică ce i-a urmat, explică dr. Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al muzeului. Rolul artistului a fost decisiv în dezvoltarea ulterioară a picturii occidentale. Nu numai că a inițiat tehnica în pictura în ulei, dar aceasta i-a permis și să transmită cele mai mici detalii și să facă tangibil un tablou extraordinar, deținând puteri excepționale de observație și de creație. Inovația picturii în ulei care se usucă mai lent decât tempera și care poate fi amestecată are efectul acesta minunat de a produce contururi, umbre și lumini.

Este considerat și cel care a dat naștere unei noi arte religioase realizată cu atâta exactitate încât credincioșii puteau privi dincolo de această lume către lumea sfinților.

Cea mai cunoscută lucrare a artistului este „Adorarea Mielului Mistic”, expusă în Gent. Lucrarea a fost de mai multe ori demontată, jefuită apoi de Napoleon și naziști, iar în cele din urmă reasamblată după cel de-al Doilea Război Mondial.

Opera artistului dezvăluie multiple cunoștințe de teologie și știință, optică și alchimie, uimindu-și contemporanii prin efectele luminii pictate, a texturii, a decorației, a ornamentelor, a minuțiozității. Era un artist conștient de valoarea sa care a adoptat chiar și un motto personal, ce poate fi tradus din flamandă, așa cum menționează Foister: „Cât de bine pot!”

„Portret de bărbat cu tichie albastră” sau „Bărbatul cu inel”

Portretul bărbatului de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, conform ultimelor cercetări ale specialiștilor europeni, este unul dintre primele portrete realizate de Jan van Eyck și acest lucru e demonstrat deturbanul albastru, la modă în perioada 1420 – 1430.

Remarcabila lucrare înfățișează un portret de bust care prezintă, în mod cât se poate de viu, trăsăturile faciale ale personajului în contrast perfect lumină-întuneric cu fundalul lucrării. Bărbatul ține în mâna dreaptă un inel pe care dorește să îl ofere unei tinere în scopul de a o cere în căsătorie.

Multă vreme a fost crezut că lucrarea a fost realizată de celebrul renascentist german Albrecht Dürer, din cauza monogramei AD ce poate fi văzută în colțul din stânga sus, aplicată mai târziu pe lucrare.

Pictura, expusă cel mai recent în Gent

Tabloul a fost transferat de autoritățile comuniste, în 1948, la Muzeul Național de Artă din București.

A reajuns la Muzeul Brukenthal în anul 2006, moment în care a fost inaugurată expoziția „Capodopere”.

Cel mai recent, lucrarea din colecția Muzeului Național Brukenthal a fost expusă în expoziția „Van Eyck: O revoluție optică”, organizată la începutul anului 2020 la Muzeul de Arte Frumoase din Gent, cel mai vechi muzeu din Belgia, care adăpostește peste 600 de capodopere ale picturii și sculpturii europene din Evul Mediu și până în prezent.

Dintre cele 20 de lucrări ale lui Jan van Eyck din întreaga lume, 13 au fost expuse atunci în Belgia.

Foto (c) liveauctioneers.com