Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Carnegie International, cea mai veche expoziție de tip bienală din Statele Unite
carnegie museum of art, foto sean eaton

Carnegie International, cea mai veche expoziție de tip bienală din Statele Unite

Carnegie International din Pittsburgh, cea mai veche expoziție de tip bienală din Statele Unite, va avea loc anul acesta începând cu 24 septembrie.

Ajuns la a 58-a ediție, evenimentul – care are loc la fiecare patru sau cinci ani – se va desfășura la Carnegie Museum of Art.

Expoziția este organizată de directorul SculptureCenter, Sohrab Mohebbi. Ea este intitulată „Is it morning for you yet?”, referință la o expresie mayașă alternativă a „Good morning”.

Artistul Édgar Calel, a cărui operă va fi inclusă în 2022 Carnegie International, a fost cel care l-a încurajat pe Mohebbi să o denumească astfel.

Într-un comunicat, Mohebbi a spus că expoziția va cuprinde artiști care „ne amintesc că nu doar istoriile noastre de durere și dor ne leagă, ci, mai mult, poveștile despre rezistență și supraviețuire ne ajută să ne reimaginăm lumea”.

Carnegie International, etalon în SUA

Carnegie International este considerată etalon pe scena artistică a Statelor Unite, încă de la debutul din 1896. Este creditată pentru că oferă unor artiști internaționali prima expunere majoră în SUA.

Anul acesta, dintre zecile de artiști majoritatea provin din afara Europei și a Statelor Unite, regiuni care domină deseori bienalele.

Cel puțin trei artiști de la această ediție – Mire Lee, Monira Al Qadiri și Tishan Hsu – sunt expuși în prezent la Bienala de la Veneția.

În plus, la Carnegie Internațional vor fi prezentate lucrări ale unor artiști defuncți, precum Felix Gonzalez-Torres, Kate Millett, Yolanda López și Pacita Abad.

Cea de-a 58-a ediție va avea loc până pe 3 aprilie 2023.

Foto: Carnegie Museum of Art. Credit: Sean Eaton