Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Carrie Mae Weems, recompensată cu unul dintre cele mai importante premii acordate unui fotograf în viață
kitchen table woman standing alone, 1990, carrie mae weems

Carrie Mae Weems, recompensată cu unul dintre cele mai importante premii acordate unui fotograf în viață

Carrie Mae Weems, una dintre cele mai influente artiste care activează în prezent, a adăugat în palmaresul său premiul Hasselblad, devenind prima femeie afro-americană care revendică una dintre cele mai prestigioase distincții acordate unui fotograf în viață.

Numit după inventatorul suedez de aparate foto Victor Hasselblad, premiul acordat anual de Fundația Hasselblad recunoaște „realizările semnificative” în domeniul fotografiei și este dotat cu 2.000.000 de coroane suedeze (aproximativ 187.000 de dolari).

Printre câștigătorii anteriori se numără Nan Goldin, Graciela Iturbide, Walid Raad, Cindy Sherman și Wolfgang Tillmans.

Anul trecut, Dayanita Singh a devenit prima artistă de origine sud-asiatică care a câștigat premiul.

Weems, o carieră de patru decenii

De-a lungul a aproximativ patru decenii, Carrie Mae Weems (n. 1953, SUA) a explorat subiectivitatea istoriei personale și globale prin intermediul lentilelor rasiale și feministe.

Are o operă prolifică, care cuprinde instalații multimedia, video și performance, dar este cel mai bine cunoscută pentru fotografiile sale, care au o compoziție rară care ascunde meditații complexe asupra legăturilor familiale și romantice.

Seria „The Kitchen Table” (1990), considerată un corpus fundamental al fotografiei contemporane, o are ca protagonistă pe Weems însăși și este plasată la o masă de bucătărie. În fiecare fotografie elegantă alb-negru, Weems este constanta, în timp ce tabloul este rearanjat cu o distribuție de iubiți, prieteni și familie care acționează unii asupra altora. Ea este atât protagonistă, cât și observator perpetuu, „un ghid în circumstanțe rareori văzute”, potrivit lui Weems.

Ansamblul său de lucrări a „anticipat problemele importante ale timpului nostru – lupta pentru egalitatea rasială și drepturile omului – cu o forță vizuală și etică de neclintit”, a susținut Fundația Hasselblad în argumentare, adăugând că „practica ei artistică este în mod inerent activistă, emoționantă și lirică”, citează artnews.com.

„Ea creează tablouri evocatoare și puternice și se confruntă cu istorii dureroase, cu puterea instituțională și cu discriminările sociale”.

Ceremonia de premiere, în octombrie

Carrie Mae Weems va primi o medalie de aur în cadrul unei ceremonii de decernare a premiilor care va avea loc în Gothenburg (Suedia), pe 13 octombrie. În aceeași zi, o expoziție cu lucrările sale va fi deschisă la Centrul Hasselblad și va fi lansat un nou text despre practica sa.

Într-un comunicat, Weems a transmis: „În mijlocul schimbărilor radicale care au loc în instituțiile culturale și, ca prima femeie afro-americană care primește premiul Hasselblad, unii ar putea spune: «Era și timpul!». Cu toate acestea, faptul că am primit Premiul Hasselblad m-a lăsat fără cuvinte”.

„Faptul de a fi recunoscută vine cu responsabilitatea continuă de a-mi îndeplini promisiunea făcută mie însămi și domeniului, care este aceea de a face lumină în colțurile întunecate ale timpului nostru și, astfel, cu un sentiment de grație și umilință, de a ilumina o cale de urmat”, a adăugat ea.

Foto: Kitchen Table Series (Woman Standing Alone), 1990. (c) Carrie Mae Weems