Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cecilia Vicuña, recompensată anul acesta cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, reprezentată de galeria Xavier Hufkens
Cecilia Vicuña

Cecilia Vicuña, recompensată anul acesta cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, reprezentată de galeria Xavier Hufkens

Artista de origine chiliană Cecilia Vicuña, recompensată anul acesta la Bienala de la Veneția cu Leul de Aur pentru întreaga carieră, va fi reprezentată și de galeria Xavier Hufkens din Bruxelles.

Prima ei prezentare la galeria belgiană va avea loc în 2023, potrivit artnews.com. Ea va continua să fie reprezentată de Lehmann Maupin cu sedii în New York, Hong Kong, Seul și Londra.

Considerată „artist vizionar și activist revoluționar”, reprezentanții galeriei spun că opera ei „răspunde problemelor globale care sunt urgente astăzi”.

Născută în Santiago de Chile și stabilită de mulți ani în Statele Unite, artista în vârstă de 74 de ani a fost apreciată în ultimii ani pentru creația ei cu o nominalizare la Hugo Boss Prize din partea Guggenheim Museum și cu distincția Premio Velázquez de Artes Plásticas (Spania).

Lucrările ei se află inclusiv la Museum of Modern Art și, în prezent, opera ei este subiectul unei expoziții la Guggenheim, „Cecilia Vicuña: Spin Spin Triangulene”.

Înainte ca arta ei vizuală să ajungă pe simeze la nivel internațional, Vicuña era cunoscută mai ales ca poetă și, începând cu anii 1960, ca activistă interesată de pericolul asupra mediului și de capitalismul necontrolat.

Anul acesta, în luna martie, ea a fost recompensată, alături de Katharina Fritsch, cu Leul de Aur pentru întreaga carieră. Ambele artiste sunt incluse în expoziția principală a Bienalei de la Veneția.