Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amenzi severe pentru cei care vandalizează monumente şi opere de artă în Italia
fontana della barcaccia

Amenzi severe pentru cei care vandalizează monumente şi opere de artă în Italia

Italia face demersuri pentru a adopta o lege care să impună amenzi severe, de cinci cifre, vandalilor ce deteriorează monumente sau alte obiective culturale. Astfel, va fi sprijinită plata reparațiilor și curățarea acestora.

Guvernul a aprobat propunerea de lege susținută de ministrul Culturii care ar impune amenzi de la 10.000 de euro (aproximativ 11.000 de dolari) și până la 60.000 de euro (aproximativ 65.000 de dolari).

Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni are o majoritate confortabilă în Parlament, așa că propunerea este de așteptat să fie transpusă în lege.

Vopsea neagră în Fontana della Barcaccia de Bernini

Ministrul Culturii Gennaro Sangiuliano a declarat că recent guvernul a plătit 40.000 de euro (aproape 44.000 de dolari) pentru a curăța fațada Palazzo Madama din secolul al XV-lea, care găzduiește Senatul italian, după ce a fost vandalizat. Cu doar câteva zile în urmă, activiștii care făceau presiuni pentru mai multe măsuri împotriva schimbărilor climatice au aruncat vopsea neagră în apele Fontana della Barcaccia, monument sculptat de Bernini din Piazza di Spagna.

„Atacurile asupra monumentelor și siturilor produc pagube economice tuturor”, a spus ministrul într-un comunicat. „Pentru a le curăța, este nevoie de intervenția personalului înalt specializat și de utilizarea unor mașini foarte costisitoare”, a spus el. „Cine realizează aceste acte trebuie să-și asume și responsabilitatea financiară”.

În 2015 suporterii olandezi au aruncat sticle de bere în Fontana della Barcaccia. În iulie 2022, activiștii de mediu italieni și-au lipit mâinile de sticla care protejează pictura emblematică a lui Sandro Botticelli „Primăvara” din Galeriile Uffizi de la Florența, a declarat poliția. Muzeul a spus că datorită sticlei, care a fost instalată ca măsură de precauție în urmă cu câțiva ani, capodopera a rămas intactă.