Cel mai mare tezaur de monede din aur aparținând perioadei Anglo-Saxone, descoperit în Norfolk
Cel mai mare tezaur de monede din aur aparținând perioadei Anglo-Saxone găsit în Anglia a fost descoperit în Norfolk și cuprinde 131 de astfel de obiecte adunate pe parcursul a 30 de ani.
Piesele ce formează tezaurul au fost descoperite pe același teren din vestul Norfolk, potrivit artnews.com.
Monedele și alte patru obiecte din aur datând din urmă cu circa 1.400 de ani au fost în mare parte descoperite de un bărbat cu ajutorul unui detector de metale, iar el a raportat fiecare descoperire autorităților locale.
Un articol al The Guardian arată că zece dintre aceste monede au fost găsite de un polițist din zonă, care a fost condamnat la 16 luni de închisoare, în 2017, pentru că a încercat să le vândă ilegal.
Comoara din Norfolk cuprinde în mare parte unități mai mici de 1 franc (tremisses), o monedă mică din aur utilizată în Antichitatea Târzie (284 – 700 e.n.), dar și 9 solidi (monedă mare din imperiul Bizantin care valora trei tremisses), un mic lingou de aur și un bracteat (medalie plată deseori purtată ca bijuterie).
Biroul medico-legal din Norfolk examinează în prezent obiectele din aur pentru a determina dacă ele constutuie o comoară, așa cum este definită de Treasure Act of Great Britain din 1996, ceea ce ar face ca monedele să fie proprietate a Coroanei.
În Marea Britanie medicii legiști sunt însărcinați cu investigarea posibilelor comori, precum și cu stabilirea cauzelor deceselor.
Treasure Act prevede că oricare două sau mai multe monede alcătuite în proporție mai mare de 10% dintr-un metal prețios și care sunt mai vechi de 300 de ani reprezintă un tezaur.
Cei care le găsesc sunt obligați să raporteze autorităților locale.
Coroana va revendica descoperirea dacă orice muzeu acreditat dorește să achiziționeze obiectele. În plus, există posibilitatea să fie plătită o recompensă echivalentă valorii de piață a acestora.
În prezent, Norwich Castle Museum and Art Gallery speră să achiziționeze tezaurul cu sprijinul British Museum.
Până în prezent, cel mai mare tezaur de monede datând din perioada Anglo-Saxonă consta în 101 piese descoperite în Crondall (Hampshire), în 1828.
Cea mai cunoscută descoperire de acest fel a fost făcută la Sutton Hoo, în 1939, de arheologul amator Basil Brown. Cazul a devenit popular internațional odată cu drama „The Dig”, lansată de Netflix.
Brown și echipa lui au găsit sub o colină un mormânt medieval care conținea, între altele, 37 de monede din aur, echipament miliar și argintărie din Bizanț. Întreaga cameră mortuară se află acum la British Museum din Londra.
Credit foto: British Museum