Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele mai vizitate muzee din lume în 2022
muzeul luvru

Cele mai vizitate muzee din lume în 2022

Anul 2022 a fost cel în care majoritatea oamenilor au putut din nou să viziteze operele de artă preferate sau să călătorească într-un loc nou, în majoritatea cazurilor, cu relativ puține restricții, după doi ani de blocaje și incertitudine în contextul pandemiei. Rezultatul unei analize The Artnewspaper a fost că 141 de milioane de vizite au fost efectuate la cele mai importante 100 de muzee de artă.

Numărul e dublu față de cel înregistrat cu un an înainte și aproape triplu față de cel din 2020, însă încă departe de punctul culminant – de 230 de milioane de vizite – din 2019, ultimul an complet înainte de pandemie.

După cum arată analiza, redresarea este inegală. Strategia „zero-Covid” din China a însemnat că vizitatorii muzeelor din această țară au fost nevoiți să accepte închideri regulate și reguli draconice. Muzeele rusești s-au confruntat cu faptul că țara lor a devenit un paria internațional, în urma invaziei Ucrainei, iar turismul către și dinspre multe locuri a devenit restricționat. Numărul de vizitatori în ambele țări a fost similar în cel mai bun caz cu 2021.

Musée du Louvre, Vatican Museum, British Museum, Tate Modern și National Museum of Korea au fost muzeele cel mai vizitate.

Luvru a înregistrat 7,72 milioane de vizitatori, Muzeele Vaticanului, 5,08 milioane, British Museum, 4,09 milioane, Tate Modern, 3,88 milioane, și Muzeul Național din Coreea, 3,41 milioane.

Primele zece muzee, aproximativ 40 de milioane de vizite

Topul 10 este completat de Musée d’Orsay (Paris), National Gallery of Art Washington DC, Metropolitan Museum of Art (New York), Centre Pompidou (Paris) și State Hermitage Museum (Sankt Petersburg), cu cifre ale vizitelor încadrându-se între 3,27 milioane și 2,81 milioane.

Împreună, primele zece au înregistrat aproximativ 40 de milioane de vizite. Având în vedere că pandemia s-a încheiat în mare parte, oamenii par să se întoarcă în aceleași orașe ca înainte: Paris și Londra, Roma și New York.

Ultimul loc în clasament este ocupat de Walker Art Center din Minneapolis, cu 591.000 de vizite înregistrate.

Lista cuprinde, între altele, importante muzee din Spania (Reina Sofia, Picasso Barcelona, Picasso Malaga și Prado), Hong Kong (M+), Olanda (Rijksmuseum, Van Gogh), Australia (Gallery of Contemporary Art), Germania (Humboldt Forum) și Grecia (Acropole).