Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cele trei sculpturi Pietà de Michelangelo, expuse pentru prima dată împreună la Florența
cele trei pieta1

Cele trei sculpturi Pietà de Michelangelo, expuse pentru prima dată împreună la Florența

Cele trei sculpturi Pietà de Michelangelo sunt expuse pentru prima dată împreună, la Museo dell’Opera del Duomo din Florența.

Pietà de Michelangelo, simbol universal al dragostei materne, care se află în Bazilica Sfântul Petru de la Roma, este admirată de întreaga lume, eclipsând celelalte două versiuni, cu același subiect, sculptate de acest geniu al Renașterii.

De aceea, muzeul Catedralei din Florența, proprietarul sculpturii Pietà, numită „Bandini”, a cărei restaurare s-a încheiat de curând, a decis să expună din 24 februarie și pentru prima dată împreună cele trei opere, grație împrumutului de către muzeele de la Vatican a mulajelor operei de acolo și al celei numită „Rondanini”.

Maturizarea artistului în tematica sacrului

Instalate față în față, într-o sală cu atmosferă intimă, nuanțată de gri, aceste variații ale aceleiași teme (Fecioara Maria îmbrățișându-și fiul mort), ce corespund diferitelor faze ale vieții artistului mort la 88 de ani (1475-1564), oferă un contrast izbitor. Pentru directorul muzeului florentin, Timothy Verdon, este vorba despre o ocazie unică de a „observa maturizarea intelectuală a lui Michelangelo în tematica sacrului (…) evidențiind legătura dintre viață și artă la acest sculptor credincios care a fost în serviciul papilor în perioada esențială a carierei sale”.

pieta museo dell opera del duomo

Pietà Vaticana

Pietà de la Vatican, realizată cu măiestrie atunci când avea cel puțin 25 de ani, i-a uimit pe contemporanii săi, i-a uluit prin frumusețea umilă a acestei Fecioare plânse al cărei trup este învăluit într-un joc iscusit de draperii. Michelangelo, criticat pentru că a reprezentat-o pe Maria minoră, s-a justificat explicând că virginitatea și puritatea păstrau femeile tinere și frumoase. Pe genunchii ei fiul mort la 33 de ani, al cărui chip senin, are înfățișare mai degrabă adormită decât sepulcral, anunță deja Învierea.

Această sculptură, simbol universal al frumuseții, a primit, pe 21 mai 1972, 15 lovituri de ciocan din partea unei persoane dezechilibrate, care i-a spart în special nasul Fecioarei. Opera de artă restaurată este protejată de atunci de o vitrină blindată.

Printr-un ciudat destin, chiar Michelangelo, cunoscut pentru caracterul său irascibil și nemulțumit de a doua versiune a sculpturii din 1547, o va ataca cu lovituri de ciocan în 1555, urme care se văd și astăzi pe umărul lui Iisus și mâna Mariei.

Pietà Bandini

Când începe această a doua versiune pe care nu o va termina niciodată, la vârsta de 72 de ani și afectat de depresie, simte că moartea se apropie. Face un jurământ de sărăcie și plasează religia în centrul vieții sale. Și își împrumută trăsăturile personajului Nicodim, care domină cu silueta sa protectoare cuplul format din Iisus și Maria, ce și-a pierdut frumusețea atemporală și idealizată a primei versiuni.

Juxstapunerea celor trei opere „permite analiza evoluției stilului lui Michelangelo de-a lungul a 50 de ani care separă prima Pietà de celelalte două și diferența și mai drastică și frapantă dintre ultimele două”, a spus Timothy Verdon.

Pietà Rondanini

A treia Pietà, numită Rondanini, este cea mai surprinzătoare pentru un public neavizat: uimitor de modernă, această sculptură, înaltă de aproximativ doi metri, începută în jurul anului 1552, veche de aproape 80 de ani, a fost găsită în reședința romană a artistului, care a lucrat acolo până la moartea sa.

Maria și fiul ei, ale căror fețe și trupuri sunt reduse la schițe, sunt din nou reprezentați singuri, fără sprijinul personajelor secundare. O simplitate extremă care nu face decât să întărească puterea spirituală a acestei ultime opere a lui Michelangelo Buonarroti.

Cele trei Pietà de Michelangelo sunt expuse din 24 februarie până la 1 august.

Foto credit: Museo dell’Opera del Duomo