Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Centenar Eugen Crăciun, la Galeria Romană
afis expozitie omagiala eugen craciun

Centenar Eugen Crăciun, la Galeria Romană

Expoziția omagială a pictorului Eugen Crăciun (1922 – 2001) va putea fi vizitată la Galeria Romană din București în perioada 17 – 31 mai.

Pe simeze vor fi expuse lucrări reprezentative, picturi și tehnici mixte, din diferite perioade ale creației sale, cu tendințe care îl încadrau pe artist în realismul magic, în post-impresionism și în zona oniric-surrealistă.

Eugen Crăciun s-a născut pe 28 februarie 1922, la Piatra Neamț.

Între 1947 și 1950, a fost student al Academiei de Arte Frumoase din Iași, secția Pictură, avându-l profesor pe Corneliu Baba. Între 1950 și 1953 a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, cu profesorii Alexandru Ciucurencu și Octav Angheluță.

A fost lector universitar la Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, în perioada 1955 – 1957. Începând cu 1954, a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A colaborat la ziare și reviste cu desene și reproduceri, a făcut călătorii de studiu și documentare în Bulgaria, U.R.S.S, Ungaria, Cehoslovacia, Germania, Polonia, Austria, Franța, Italia, Iugoslavia și Elveția. A avut expoziții personale și de grup în țară și în străinătate.

Lucrările sale se află în colecții muzeale, instituții de stat și colecții particulare din România, Anglia, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Spania și S.U.A.

Calitatea artei este numai să emoționeze

Prin bunăvoința familiei, începând cu anul 2003, au fost organizate mai multe expoziții retrospective, în galerii și muzee din România și în străinătate, inclusiv un site internet postum (www.craciun-art.ro) și două albume care îi oglindesc opera artistică în integralitate.

„Harul dat artistului de Dumnezeu, unul în care credea cu tărie, l-a făcut pe Eugen Crăciun să creeze o operă extrem de fecundă (şi nu doar valoroasă şi originală) – pe măsura unui adevărat centenar. Spaţiul generos al galeriei face ca traseul oricărei expoziţii desfăşurate aici să coincidă ca parcurs, cumva cu unul muzeal, datorită dispunerii şi ordinii încăperilor; şi că în fiece încăpere discursul vizual expus, să poată fi redat diferit şi segmentat-in sensul evolutiv al termenului. Ceea ce va fi cazul şi în expoziţia de acum dedicată lui Eugen Crăciun”, transmit Daniel Crăciun şi Michaela Nica-Crăciun.

„Arta nu trebuie înțeleasă și nici explicată, calitatea ei este numai să emoționeze”, spunea Eugen Crăciun.

În septembrie 1956, Petru Comarnescu scria despre el în Scânteia Tineretului: „Un mânuitor al pensulei și paletei. Unele opere de artă au darul de a ți se impune de-a dreptul, prin expresia și frumusețea lor, prin adevărul ce-l oglindesc cu un vădit accent personal. Ele nu te lasă nepăsător, ci, dimpotrivă, îți deschid noi căi de înțelegere a realității, te emoționează, te încântă, dându-ți simțământul că te-ai îmbogățit sufletește. Astfel sunt lucrările în ulei, pastel și guașă ale pictorului Eugen Crăciun”.

Vernisajul va avea loc pe 17 mai 2022, începând cu ora 19:00. Program de vizitare: luni-vineri: 10:00 – 18:00, sâmbăta: 10:00 – 15:00.