Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Changing environments – Bursele Neo Art Connect pentru tineri 2024
nac

Changing environments – Bursele Neo Art Connect pentru tineri 2024

Apelul de proiecte pentru tineri Bursele Neo Art Connect (NAC) 2024 va fi lansat pe 8 noiembrie, într-un eveniment care va avea loc la Goethe Institut București.

Neo Art Connect, platformă națională, rețea și anuală de artă și știință, oferă anul viitor cinci burse a câte 1.000 de euro pentru artiști cu vârste de până la 35 de ani.

NAC 2024 va avea tema „Changing environments”. O altă noutate o reprezintă dezvoltarea parteneriatelor internaționale, pentru a oferi tinerilor artiști șanse în plus de cooperare și învățare, cel mai important fiind cu Ars Electronica.

Membrii juriului pentru Apelul de proiecte pentru Bursele tinerilor sunt: Christl Bauer – directoare a Festivalului Ars Electronica – președinte juriu; Horea Avram, istoric de artă și curator; Mihai Zgondoiu, artist și curator; Anca Boeriu, artist și profesor; și Andreea Sandu, manager cultural, inițiator NAC.

Înscrierile pot fi făcute până pe 30 decembrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 30 ianuarie 2024.

Programul de mentorat și realizarea proiectelor vor avea loc în perioada februarie – martie. Între 22 aprilie și 19 mai va avea loc expoziția câștigătorilor burselor, la galeria Galateca, aceasta fiind o avanpremieră a Neo Art Connect 2024. Cea de-a doua ediție a anualei NAC va debuta pe 15 mai.

Conținutul noului program dedicat tinerilor poate fi consultat pe neoartconnect.ro.

Proiectele câștigătoare ale primei ediții

Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC), organizată de galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, a înregistrat mai mult de 10.000 de vizitatori. Neo Art Connect a avut loc în perioada 18 mai – 31 iulie 2023 și a generat o serie de produse culturale situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu peste 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, mai mult de 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori intedisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.

Programul ce oferă șansa tinerei generații de a beneficia de burse, programe de mentorat și expunere în cadrul primei platforme de artă și știință națională se află la a doua ediție, cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în cadrul ediției pilot Neo Art Connect, desfășurată în toamna anului 2022 și primăvara anului 2023 au fost: EDGES creat de RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei,  Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra), Gazing (in)through creat de Entity ( Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu), Striking Network of Uncertain Pixels (Mihai Toth), reGânditorul (Andrei Lazăr) și Proiectul P (Daria Langa), reunite în expoziția „Reconectare”, curatoriată la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu.