Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Chiparoșii lui Vincent van Gogh, o nouă mare expoziție la Met
van gogh cypresses

Chiparoșii lui Vincent van Gogh, o nouă mare expoziție la Met

„Van Gogh’s Cypresses/ Chiparoșii lui Van Gogh” este noua mare expoziție dedicată artistului olandez la Metropolitan Museum of Art care, după mai bine de 30 de ani de la retrospectiva care a înregistrat mai mult de 1,2 milioane de vizitatori, este estimat că va atrage un număr important de vizitatori.

Cu 43 de lucrări pe temă, aceasta este prima expoziție care se concentrează pe copaci – unii dintre cei mai faimoși din istoria artei – imortalizați în peisaje emblematice de Vincent van Gogh (1853 – 1890).

Tablouri precum „Wheat Field with Cypresses” și „Noapte înstelată/ The Starry Night” ocupă locul central într-o prezentare care oferă o perspectivă fără precedent asupra unui motiv practic sinonim cu puterea de expresie originală a artistului. Lucrările ilustrează amploarea fascinației lui față de arborii veșnic flamboianți distinctivi ai sudului Franței, așa cum i-au stârnit și alimentat succesiv imaginația pe parcursul a doi ani petrecuți acolo: de la primele lui observații ale copacilor„înalți și întunecați” în Arles, până la realizarea întregului lor potențial evocator („așa cum îi văd”) la azilul din Saint-Rémy.

van gogh cypresses, photo richard lee courtesy metropolitan museum of art

Van Gogh’s Cypresses. Foto: Richard Lee / courtesy Metropolitan Museum of Art

Cu titluri importante împrumutate de la MoMA – „Noapte înstelată” (1889) -, National Gallery din Londra și Kröller-Müller Museum din Otterlo (Țările de Jos), expoziția, care va include și desene și scrisori, va fi deschisă în perioada 22 mai – 27 august 2023.

Faimoasa „Noapte înstelată” nu a mai părăsit MoMA de 13 ani. Acum, lucrarea va sta alături de „Câmp de grâu cu chiparoși/ Wheat Field With Cypresses”, din colecția Met, pentru prima dată din 1901.