Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Christie’s îl dă în judecată pe ofertantul câștigător al recordului Chardin pentru neplată
le melon entame chardin

Christie’s îl dă în judecată pe ofertantul câștigător al recordului Chardin pentru neplată

În iunie, Christie’s Franţa a anunțat o serie de recorduri în urma vânzării capodoperei lui Jean Siméon Chardin, „Le Melon entamé” (1760), în valoare de 26,7 milioane de euro, inclusiv „un record mondial pentru Chardin”, „cea mai scumpă pictură Old Master vândută vreodată în Franța” și „cea mai scumpă operă de artă din secolul al XVIII-lea vândută vreodată în Franța”. Există o singură problemă: opera nu a fost plătită.

Această natură moartă prezintă un pepene tăiat printre piersici, mere și pere pictate delicat, precum și sticle, un borcan și un castron. Aceasta are o proveniență prestigioasă, aparținând colecției fondate în secolul al XIX-lea de François Martial Marcille, înainte de a fi cumpărată în 1876 de Charlotte de Rothschild, soția baronului Nathaniel de Rothschild. De atunci, a fost deținută de această familie. Înainte de vânzare, a fost expusă în luna mai în sălile de vânzare Christie’s din New York și Hong Kong.

Lucrarea și-a depășit estimarea cuprinsă între 8 și 12 milioane de euro.

Potrivit mai multor surse bine informate, cel care a licitat mai puțin pentru tablou a fost Muzeul Kimbell din Fort Worth, Texas. Performanța sa a fost probabil stimulată de vânzarea din martie 2023 la Artcurial din Paris a unei alte picturi Chardin cu opt cifre, „Le Panier de fraises des bois” (1761), care a stabilit recordul artistului și a fost vândută la Louvre pentru 24,3 milioane de euro.

Documentele juridice obținute de The Art Newspaper afirmă că adjudecarea a fost făcută în urma unei oferte finale din partea Nanni Bassani Antivari, necunoscut până atunci pe piața Vechilor Maeștri. Născut la Milano, italianul în vârstă de 39 de ani este înregistrat ca investitor imobiliar în Saint Moritz, Elveția, cu o casă în Monaco. El este fiul lui Luca Bassani Antivari, fondatorul unei companii de iahturi de lux.

Christie’s îl dă acum în judecată pe Antivari la Paris pentru presupusa neplată a lucrării, cerându-i să achite prețul integral al lucrării plus dobânzi și penalități, în valoare totală de 27,4 milioane de euro. Audierea este programată pentru 16 decembrie.

Penalități de 195.000 de euro

Atât Christie’s Franța, cât și reprezentanții săi legali au refuzat să comenteze. Cu toate acestea, conform documentului juridic, casa de licitații a petrecut ultimele șase luni încercând să negocieze cu Antivari.

Documentele precizează că factura trebuia plătită integral la o săptămână după vânzarea la licitație. De asemenea, documentele menționează că Antivari a promis de mai multe ori că va face aranjamentele necesare.

În iulie, avocatul Michele Micheli, a scris un e-mail către Christie’s în care declara că Antivari „era dispus să depună suma în custodie la un notar ales de ambele părți”. Micheli a refuzat, de asemenea, să comenteze cazul.

Dar Christie’s spune că nu a primit niciun răspuns atunci când a întrebat motivul unei astfel de proceduri. În august, Christie’s l-a somat pe Antivari să plătească imediat întreaga sumă. Avocatul său a răspuns că „a recunoscut penalitățile de întârziere pentru plata facturii”. În septembrie, Christie’s a cerut din nou plata, adăugând penalități în valoare de 195.000 de euro. Potrivit casei de licitații, în ciuda cererilor sale repetate, nu a existat nicio plată și nicio explicație pentru întârzieri.

Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că Antivari avea o datorie neplătită de milioane de euro către fostul său partener de afaceri, magnatul italian din domeniul fintech Andrea Pignataro. Antivari avea o datorie neplătită de milioane de euro către fostul său partener de afaceri, magnatul italian din domeniul fintech Andrea Pignataro. Antivari „a fugit, ca să folosim o expresie colocvială”, ar fi declarat avocații lui Pignataro în documentele depuse în instanță.