Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dublu record mondial pentru un tablou Chardin vândut la o licitație
le melon entame chardin

Dublu record mondial pentru un tablou Chardin vândut la o licitație

„Le Melon entamé”, de Jean Siméon Chardin, a fost vândutdee la Christie’s Paris, în 12 iunie, pentru mai mult de 26 de milioane de euro, un dublu record mondial pentru acest pictor și pentru un tablou francez din secolul al XVIII-lea.

Semnat și datat 1760, „Le Melon entamé”, natură moartă în formă de medalion, a fost estimat între 8 și 12 milioane de euro și adjudecat contra sumei de 26,73 milioane de euro (inclusiv taxele) prin licitație telefonică unui colecționar european, un record mondial pentru un Chardin și un record mondial pentru un tablou francez din secolul al XVIII-lea, a precizat Christie’s.

Celebrul „Le Panier de fraises des bois”, o altă natură moartă a aceluiași pictor, achiziționat de Muzeul Luvru la sfârșitul lunii februarie pentru 24,3 milioane de euro, în urma unei campanii de donații, deținea anterior acest dublu record, potrivit casei de licitații.

„Le Melon entamé” reprezintă o felie de pepene galben în echilibru pe un pepene galben întreg. Acesta a fost expus de Chardin la Salon de l’Académie în 1761, alături de o altă natură moartă, tot în formă ovală, care se află acum la Toronto, și de „Le Panier de fraises des bois”.

Acesta a aparținut apoi lui Jacques Roettiers, aurar al regelui Ludovic al XV-lea al Franței și urmașilor lui, înainte de a intra în colecția pictorului și colecționarului francez François Marcille, în 1802, după o vânzare anonimă care a permis multor critici de artă și pictori din secolul al XIX-lea să îl redescopere pe Chardin. În 1875, tabloul a fost vândut de un negustor de artă familiei Rothschild, colecționari renumiți ai căror moștenitori l-au vândut acum.