Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Luvru a cumpărat „Le Panier de fraises des bois” al lui Chardin, grație donațiilor record
chardin natura moarta

Luvru a cumpărat „Le Panier de fraises des bois” al lui Chardin, grație donațiilor record

Muzeul Luvru a anunțat că a cumpărat „Le Panier de fraises des bois”, o natură moartă de Jean Siméon Chardin, la prețul de 24,3 milioane de euro, grație celor mai mult de 1,6 milioane de euro adunați în timpul apelului său anual pentru donații, sumă ce reprezintă un „record”.

Tabloul, clasificat Tezaur național, va fi prezentat în mai multe muzee din Franța în următoarele luni. El va fi expus publicului la Louvre-Lens, începând cu 21 martie, a anunțat muzeul într-un comunicat de presă citat de Le Figaro.

După ce va reveni la Paris, în iunie, va merge la Beaux-Arts din Brest, începând cu 2 iulie, înainte de a fi mutat la muzeul de artă Roger-Quilliot din Clermont-Ferrand, la 2 octombrie.

Lucrarea de secol al XVIII-lea a fost subiectul unei campanii publice de strângere de fonduri. „Le Panier de fraises des bois” (1761) a fost vândut unui dealer american în 2022 pentru suma record de 26,29 milioane de dolari (24,3 milioane de euro) la Artcurial, dar Luvru a blocat exportul în speranța de a-l achiziționa în schimb.

Acum, Muzeul Luvru are în colecțiile sale 42 de tablouri de Jean-Siméon Chardin (1699 – 1779). Grupul LVMH s-a angajat să finanțeze două treimi din prețul „Le Panier de fraises des bois”, adică aproximativ 15 milioane de euro. Suma a fost suplimentată cu bugetul alocat peentru achiziții susținut de vânzările de bilete (aproximativ 6,5 milioane de euro) și, desigur, donațiile primite.