Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Christie’s va vinde o lucrare de Chardin estimată la 5 milioane de euro, pentru prima dată în aproape 200 de ani

Christie’s va vinde o lucrare de Chardin estimată la 5 milioane de euro, pentru prima dată în aproape 200 de ani

Lucrarea „Girl Drawing Water from a Water Urn” a francezului Jean Siméon Chardin, ce înfățișează în prim-plan o femeie de serviciu aplecată peste o găleată cu apă, în timp ce o alta mătură în planul secund, a fost cumpărată în 1848 de colecționarul francez François Marcille (1790-1856) și va fi licitată pentru prima dată pe 22 noiembrie, estimată între 5 și 8 milioane de euro.

Marcille, care a alcătuit o colecție de 4.600 de piese, a contribuit la readucerea pictorului din secolul al XVIII-lea în atenția publicului din secolul XIX.

„Girl Drawing Water from a Water Urn” a fost inclusă în expoziția dedicată lui Chardin în 1979, la Grand Palais.

Pictura este bine conservată, însă ar putea să capete o altă lumină după restaurare. Directorul Pierre Etienne de la Christie’s spune că restaurarea picturii ar fi o modalitate prin care viitorul său proprietar să o redescopere.

Poreclit Vermeer al francezilor, Chardin este primul pictor al vieții clasei de mijloc și majoritatea lucrărilor sale în acest stil se află în muzee naționale.

„The Embroiderer”, oferit casei Christie’s din New York în 2013 pentru 4 milioane de dolari, a fost ultima lucrare de Chardin scoasă la vânzare.

Foto credit: The Barnes Collection