Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Cinci artiști francezi, la Muzeul Național al Bucovinei
energii colorate

Cinci artiști francezi, la Muzeul Național al Bucovinei

Expoziția „Energies colorées” („Energii colorate”), care cuprinde lucrări realizate de cinci artiști francezi, va fi vernisată la Muzeul Național al Bucovinei pe 28 aprilie, la ora 14:00.

Patrick Le Cour, Martial Gouvenou, Fabrice Milleville, Michel Moncé şi Clara Lemosquet propun o redescoperire a picturii prin culoare, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat a promova arta și artiștii români şi francezi din două localități înfrățite – Suceava şi Laval.

Lucrările celor cinci pictori vor fi expuse până pe 25 mai la Muzeul Național al Bucovinei, Galeria de Artă a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava.

Culoarea, vector de expresie

Concepută și realizată de Jean-Louis Cerisier, Jean-Luc Mady, Marcel Treton și Jacques Mathien, expoziţia prezintă lucrările într-un mod inedit – prin evidențierea utilizării culorii ca vector de expresie. Această orientare face posibilă gruparea unor lucrări foarte diferite ce au în comun difuzarea de energii prin culoare.

Alegerea tonurilor și a scalelor specifice fiecărui creator ilustrează, spun organizatorii, moduri diferite de abordare ale procesului de creație: nori de pete în tonuri calde și întunecate, expresia unei realități sensibile la Clara Lemosquet, puzzle-uri geometrice în nuanțe pastelate și figuri enigmatice sau ludice la Michel Monce, magmă a materiei colorate din care ies figuri schematice la Martial Gouvenou, strălucire de culori care oferă energie și plăcerea expresiei unui subiect la Patrick Le Cour.