City Break Art – Dublin
Cu o istorie de peste o mie de ani, Dublin sau Baile Átha Cliath oferă nenumărate variante de petrecere a timpului liber. De-a lungul râului Liffey stau clădiri vechi, docuri și pub-uri, faimoasa Bibliotecă Trinity College, Castelul Dublin, parcuri și catedrale, dar și muzee și galerii de artă.
Incursiunea în viața capitalei irlandeze are toate atributele de a fi una completă.
Curatorial.ro recomandă pentru un city break artistic câteva expoziții.
Irish Museum of Modern Art, la aniversare
IMMA marchează 30 de ani prin expoziția „The Narrow Gate of the Here-and-Now”, deschisă până pe 31 iulie.
Sunt prezentate colecția și istoria muzeului, expoziția cuprinzând mai mult de 200 de lucrări de artă în patru capitole tematice. Fiecare explorează cele trei decenii ale muzeului.
National Gallery of Ireland
„Anne Yeats: The Everyday Fantastic” poate fi vizitată, în regim gratuit, până pe 9 octombrie.
Această expoziție subliniază creativitatea, experimentele și practicile artistice pe parcursul mai multor decenii ale artistei și designerului Anne Yeats (1919 – 2001).
Ca scenograf principal al Abbey Theatre și membru fondator al Graphic Studio și Aosdána, contribuția lui Yeats la cultura irlandeză poate fi explorată prin zeci de schițe, gravuri și picturi.
„Celebrating Ulysses” este deschisă până pe 21 august. De asemenea cu acces gratuit, expoziția este un omagiu adus romanului revoluționar al lui James Joyce, de la publicarea căruia s-au împlinit 100 de ani.
Ea cuprinde 34 de desene și gravuri inspirate de roman, realizate de artistul german Günter Schöllkopf în anii 1960 și 1970, care sunt acum expuse pentru prima dată.
Corot și Constable, la Hugh Lane Gallery
Galeria Hugh Lane găzduiește până pe 25 septembrie expoziția „Corot & Constable: Landscape Pioneers”, dedicată unora dintre cei mai influenți pictori peisagiști din secolul XIX, Jean-Baptiste-Camille Corot și John Constable.
Toate picturile și desenele prezentate acum au fost incluse în expoziția revoluționară din 1904 a galeriei. A fost prezentată atunci o colecție impresionantă de tablouri pentru noua galerie publică de artă a orașului, iar mulți susținători au cumpărat lucrări pentru muzeu, inclusiv unele realizate de Corot și Constable și de contemporanii lor.
Fotografie
Cea de-a 13-a ediție a PhotoIreland Festival, cu titlul „Opening The Gates” are loc în mai multe spații din oraș, cu sediul principal la Printworks Event and Exhibition Centre, Dublin Castle, până pe 28 august.
Ea reprezintă cea mai amplă prezentare de până acum a istoriei și practicii fotografiei în Irlanda. Principala expoziție, „Images Are All We Have”, urmărește dezvoltarea disciplinei și contextualizează background-ul istoric.
Irish Famine Museum găzduiește, până pe 30 septembrie, expoziția „Irish Famine”, despre cea mai mare criză din istoria zbuciumată a Irlandei, unul dintre cele mai grave evenimente de acest fel din istoria mondială (ca număr de decese la totalul populației).
Prin imagini rare din secolul 19, mărturii, schițe și hărți, dar și un film de 15 minute este spusă povestea sfâșietoare a Irish Potato Famine, care a marcat societatea irlandeză.