Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția Chara Schreyer, una dintre cele mai importante succesiuni scoase la licitație anul acesta
frank stella, honduras lottery co, sothebys

Colecția Chara Schreyer, una dintre cele mai importante succesiuni scoase la licitație anul acesta

Casa de licitații Sotheby’s a anunțat că va intermedia vânzarea colecției filantropei Chara Schreyer, pe care o numește „unul dintre cei mai importanți colecționari și mecena de artă postbelică și contemporană din secolul XXI”.

Prin asigurarea acestei vânzări, Sotheby’s a obținut două dintre cele mai importante succesiuni care vor fi scoase la licitație în acest an. La începutul lunii septembrie, a câștigat în fața Christies și a obținut colecția regretatei filantrope newyorkeze Emily Fisher Landau.

Colecția Schreyer, care va fi prezentată în părți dedicate atât în cadrul vânzărilor Contemporary Evening, cât și Contemporary Day, urmând ca în 2024 să fie oferite și alte obiecte, cuprinde artiști respectați din perioada postbelică până la cea ultracontemporană.

Principalul lot este monumentala lucrare „Honduras Lottery Co.” (1962, estimată la 10 – 15 milioane de dolari) a lui Frank Stella, una dintre primele lucrări din seria de picturi „Concentric Square” a artistului. Sotheby’s a precizat că doar șase lucrări din această serie au fost realizate în această dimensiune, jumătate dintre ele aflându-se la instituții de marcă, inclusiv la Whitney Museum of American Art din New York și la Seibu Museum of Art din Tokyo.

„Muzeu portabil” al lui Duchamp

Printre cele mai importante lucrări se numără „De ou par Marcel Duchamp ou Rrose Sélavy (La Boîte-en-Valise), seria A” (între 1941 și 1949, estimare 1,8 milioane de dolari – 2,5 milioane de dolari), de Marcel Duchamp. Deși nu este nici pe departe cea mai scumpă dintre lucrările aflate printre cele mai importante din cadrul vânzării, „muzeul portabil” al lui Duchamp s-a numărat printre cele mai prețuite lucrări ale lui Schreyer (1948 – 2023) și a ocupat un loc special în locuința ei principală din comitatul Marin, California.

Adesea denumită simplu „La Boîte-en-Valise”, lucrarea constă într-o valiză din piele, în interiorul căreia se află o cutie care conține 69 de reproduceri ale operelor lui Duchamp și o piesă originală. Au fost realizate doar 20, plus patru exemplare. Lucrarea oferită este numerotată V/XX în cadrul ediției și a fost asamblată de Duchamp la New York în 1942. A fost dedicată contabilului și colecționarului Bernard Reis și conține un colotip colorat de mână al lucrării „Mariée” a lui Duchamp.

Printre loturi se află lucrări de Eva Hesse, Robert Gober, Donald Judd, Andy Warhol, Ed Ruscha, Mark Bradford, Christopher Wol, Georgia O’Keeffe, Louise Bourgeois și Lee Bontecou. Unele lucrări din colecție vor fi prezentate în turneu începând cu 2 octombrie, cu opriri în Hong Kong, Londra și Los Angeles, și vor reveni la New York pe 1 noiembrie, unde vor fi expuse până pe 15 noiembrie.

Credit foto: Sotheby’s/ Matthew Millman Photography