Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Colecția Jacqueline Matisse Monnier, expusă pentru prima dată la Christie’s Paris
henri si jacqueline

Colecția Jacqueline Matisse Monnier, expusă pentru prima dată la Christie’s Paris

„78 de opere realizate de cele mai mari nume ale secolului al XX-lea”, astfel prezintă Christie’s la Paris vânzarea colecției lui Jacqueline Matisse Monnier, decedată în mai 2021.

Nepoata lui Henri Matisse, nora lui Marcel Duchamp și fina lui Joan Miro, Jacqueline Matisse Monnier s-a ocupat cu arta toată viața, nu doar prin moștenirea strămoșilor ei, ci și prin faptul că era o colecționară.

Colecția, expusă pe 13 aprilie, a inclus lucrări de Joan Miró, Henri Matisse, Jean Dubuffet, Yves Tanguy, Yves Klein, Niki de Saint Phalle, François-Xavier Lalanne, Alberto și Diego Giacometti.

Operele de Jacqueline Matisse Monnier proveneau (adesea direct) de la unii dintre cei mai mari artiști ai secolului al XX-lea, printre care Jean Dubuffet, Niki de Saint Phalle și Claude și François-Xavier Lalanne.

Colecția cuprinde și mai multe opera de Marcel Duchamp, devenit tatăl vitreg al lui Jacqueline după căsătoria cu mama ei, Alexina ‘Teeny’ Sattler, în 1954, după divorțul lui Teeny de Pierre Matisse.

Colecția, vândută pentru mai mult de 440 de milioane de euro

În timpul sesiunii de vânzări din 13 aprilie, cea mai dorită piesă a fost „Petit buste d’homme” de Alberto Giacometti. Bronz rar patinat îmbunătățit cu vopsea datând din 1950, și provenit din colecția lui Pierre Matisse, estimat între 3 și 5 milioane de euro, a fost adjudecat la prețul estimat cea mai mică.

Henri Matisse a avut un loc onorabil cu 26 de opere propuse în această vânzare, dintre care trei portrete ale nepoatei sale Jacqueline și opere emblematice precum „Nymphe et faune rouge”, cea mai scumpă lucrare vândută la aproape 5,2 milioane de euro, „Océanie, le ciel” (4 milioane de euro) și „Océanie, la mer” (2 milioane de euro).

O colecție excepțională, încărcată de istorie, organizată pentru ca familia să își poată plăti cheltuielile de de succesiune. Se aștepta ca întreaga colecție să se vândă la 25 de milioane de euro. Christie’s Paris a afișat un rezultat final de 40,48 de milioane de euro.