Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Colecții de artă și costume și o casă-atelier din muzee MMB, vizitate de Ziua Internațională a Femeii

Colecții de artă și costume și o casă-atelier din muzee MMB, vizitate de Ziua Internațională a Femeii

Muzeul Municipiului București propune, pentru 8 martie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, „traseul inimii” în trei instituții ce pot fi vizitate gratuit.

MMB anunță că deschide o casă, spune o poveste de viață și arată un mod de a fi specific unor vremuri înfloritoare pentru oraș.

Dacă de regulă marțea muzeele MMB sunt închise, pe 8 martie accesul va fi permis, gratuit, la Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei”, Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” și la expoziția tematică „Dress Code. Parfum de secol XIX” de la Palatul Suțu.

La realizarea lor au contribuit femei care și-au pus amprenta asupra vieții artistice a Bucureștiului de secol XIX și XX și, intrând în cele cele trei muzee, oaspeții pot afla povestea vieții, a creației lor și a unui mod de a înțelege și trăi dăruind bucurie celor din jur.

Refugiu în atelierul Ceciliei Cuțescu Storck

Atelierul Ceciliei Cuțescu Storck este o elegantă casă atelier care impresionează prin conceptul creației artistice. Casa, la ridicarea căreia a contribuit alături de soțul său, este monument de arhitectură construit între anii 1911 și 1913 și conservă creația unei întregi familii de artiști plastici.

Cecilia Cuțescu Storck (1879 – 1969) – pictor, soția sculptorului Frederic Storck – a fost prima femeie profesor într-o academie de arte, de stat, din Europa. A predat pictura și artele decorative la Școala de Belle-Arte din București.

Muzeul Storck se află în nordul Bucureștilor, pe strada Vasile Alecsandri Nr. 16. Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de Cecilia Cuțescu Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei.

Ligia Macovei – poveste de viață

Ligia Macovei, eleva maestrului Jean Alexandru Steriadi și a pictoriței Cecilia Cuțescu Storck, este artista care a realizat una dintre cele mai importante opere de ilustrator din cultura plastică românească, fiind elogiată mai ales pentru transpunerea grafică a creației eminesciene.

Zilele acestea poate fi vizitată expoziția tematică intitulată sugestiv „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”. Într-un joc de planuri stilistice, artista tratează diferite ipostaze ale femeii în viața de zi cu zi, femeia atunci când este fericită, dar și atunci când este abătută, tristă aflată în spații diverse, în interioare și în natură.

Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” se află în sectorul 4, la poalele Dealului Mitropoliei, și e formată din lucrări de artă plastică, reprezentată prin opere semnate de mari maeștri ai picturii române, sticlă, ceramică, metal, mobilier și textile decorative din diverse perioade și zone culturale. Aflată pe Strada 11 lunie, la nr. 36-38, ea include, de asemenea, un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei și o însemnată bibliotecă de artă.

Palatul Suțu, un mod de a fi

Ridicat între anii 1833 și 1835, peste drum de Biserica Colței, Palatul Suțu se deosebește de toate clădirile Bucureștilor din acea vreme. Arhitectura romantică, o noutate la acea vreme, a adus un de modernitate la sfârșit de domnii fanariote. La scurt timp după căsătoria lui Grigore Suțu cu Irina Hagi-Mosco, palatul a început să primească oaspeți. În timpul lor, palatul a trăit o perioada de maximă splendoare și însuflețire la care Irina Suțu a contribuit din plin. Faimoasele baluri, carnavaluri, petreceri onomastice și alte sindrofii nu aveau rival în Bucureștiul de odinioară. Traseul inimii include expoziția tematică „Dress Code. Parfum de secol XIX”, de la Palatul Suțu.

Aici sunt expuse piese de costum și accesorii vestimentare, piese de artă decorativă (mobilier, metal, cristal/porțelan), ceasuri, bijuterii, pictură și gravuri de epocă, fotografii și cărți poștale din patrimoniul Muzeului Municipiului București, într-o atmosferă ce evidențiază stiluri, eleganță, atitudini. Toate sunt parte a unui mod de-a fi.

Accesul la Muzeul „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck”, Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” și Palatul Suțu (expoziția „Dress Code. Parfum de secol XIX”) este liber, pe 8 martie, între orele 10:00 și 18:00 (ultima intrare, la 17:30).