Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Comori arhitectonice ce pot fi din nou vizitate pe Coasta de Azur

Comori arhitectonice ce pot fi din nou vizitate pe Coasta de Azur

 

Splendida vila maritimă E – 1027 a lui Eileen Gray și celebrul Le Cabanon a lui Le Corbusier – clădiri iconice pentru Modernism aflate în vecinătate pe Coasta de Azur, pe faleza de la La Roquebrune Cap Martin- au fost atent restaurate timp de 5 ani și de curând redate circuitului public de vizitare.

Datând din perioada interbelică, la finele anilor 1920, villa Eileen Gray a fost ideată și realizată de Gray împreuna cu  partenerul ei din epocă, arhitectul român Jean Badovici. Curând după finalizarea vilei, ambientată cu piese de design originale de Gray cuplul s-a desparțit, dar Badovici a continuat să locuiască într-o parte a vilei. Le Corbusier, prieten al ambilor a decorat în anii succesivi interiorul cu câteva picturi murale.

Mai târziu, la începutul anilor 50, în imediata vecinătate, Le Corbusier și-a construit celebrul Le Cabanon – listat UNESCO World Heritage – un cub din lemn auster și anodin în exterior, dar structurat modular inovativ la interior. Ambii pionieri ai designului modernist, arhitecți și artiști, corifei ai Modernismului internațional Le Corbusier (1887-1965) și Gray (1878-1976) au petrecut multe veri în respectivele locuințe de pe Coasta de Azur, Le Corbusier găsindu-şi chiar moartea, la 77 de ani, după un înot prelungit de-a lungul stâncilor dintre cele două case.

 

Citiţi integral: https://bit.ly/3kAjkmN