Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Conacul Mocioni – Artiști pentru lucrări murale și pentru o expoziție itinerantă
ilustratie conacul mocioni

Conacul Mocioni – Artiști pentru lucrări murale și pentru o expoziție itinerantă

Conacul Mocioni din comuna timișeană Foeni este în curs de restaurare, iar Asociația Miltonia, partenerul cultural al Consiliului Județean Timiș în proiectul de reabilitare a imobilului, a lansat un apel deschis pentru artiști în vederea realizării unor lucrări murale și a unei expoziții itinerante în România și Islanda.

Expoziția își propune să integreze manifestări artistice contemporane în patrimoniul cultural al Conacului Mocioni și să încurajeze schimbul de bune practici între artiștii români și islandezi.

Două rezidențe artistice

Pentru prima rezidență artistică sunt căutați 3 artiști vizuali și 2 peisagiști care să execute lucrări murale pe fațadele unor clădiri din jurul Conacului Mocioni și lucrări de amenajare peisagistică în localitate, punând în valoare spațiile verzi din fața imobilelor selectate.

Pentru cea de-a doua rezidență artistică vor fi selectați 3 pictori, 2 fotografi și un artist video. Lucrările de artă realizate de aceștia vor face parte dintr-o expoziție care va fi amenajată, inițial, în Reykjavík (martie 2024), apoi în Timișoara (martie-aprilie 2024), destinația finală fiind Conacul Mocioni.

Doi dintre artiștii români vor merge într-o vizită de studiu în Islanda, în martie 2024, pentru a se întâlni cu comunitatea locală de artiști, curatori și galeriști.

Conac vechi de 270 de ani

Activitatea de revitalizare este structurată în jurul istoriei Conacului Mocioni, a reconstrucției și conservării clădirii care, de-a lungul timpului, a servit comunității în moduri diferite. Accentul va fi pus pe inovarea și conceptualizarea patrimoniului cultural reprezentat de conac și destinațiile sale multiple de-a lungul timpului.

Conacul Mocioni a fost construit în 1750, în stil neoclasic, ca reședință pentru familia Mocioni, dar în ultimele decenii a avut destinații diverse – de la grădiniță, baie publică, discotecă până la adăpost împotriva inundațiilor.

Toți artiștii vor fi remunerați pentru serviciile lor, la finalul rezidențelor, iar materialele necesare lucrărilor vor fi asigurate de Asociația Miltonia.

Artiștii interesați își pot trimite candidaturile prin e-mail la adresa miltoniaassociation@gmail.com până în 21 ianuarie 2024. Detalii despre criteriile de selecție și conținutul dosarului de înscriere pot fi consultate pe miltonia.ro.

Apelul deschis pentru organizarea rezidențelor artistice și organizarea expoziției itinerante fac parte din activitățile de revitalizare a Conacului Mocioni prin intermediul proiectului „Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș” finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Contractul are o valoare de peste 9,5 milioane de lei.