Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Constantin Brâncuși, omagiat în țară și în străinătate
expo brancusi, icr viena

Constantin Brâncuși, omagiat în țară și în străinătate

Constantin Brâncuși, de la nașterea căruia se împlinesc 149 de ani la 19 februarie 2025, este omagiat prin diverse evenimente atât în țară, cât și în străinătate.

Sala Mare a Institutului Cultural Român din București găzduiește în 18 februarie, începând cu ora 18:30, proiecția documentarului „Brancusi, Les métamorphoses de la sculpture”, scris și realizat de Alain Fleischer.

Muzeul Național de Artă al României organizează la 19 februarie tururi ghidate în Sala „Brâncuși” și ateliere, legăturile sculptorului cu arta românească de după plecarea lui la Paris sunt explorate în „Brâncuși și Avangarda din România”, la Centrul „Constantin Brâncuși” din Craiova, iar la Roma artistul debutează cu „Brancusi: scolpire il volo”, deschisă în spațiul Uccelliere Farnesiane din Parcul Arheologic al Colosseumului.

Luna Brâncuși 2025 aduce la București creațiile a 110 sculptori români contemporani, ale căror lucrări de sculptură și desen sunt expuse, până la 28 februarie, la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, Galeriile de Artă ale Academiei Române și galeria Simeza.

Filiala de Sculptură a Uniunii Artiștilor Plastici va acorda două distincții de prestigiu dedicate sculpturii românești: Premiul „Sculptor Emerit” și Premiul „Sculptor Emergent”. Evenimentul de decernare va avea loc la Paltul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în Sala Scoarțelor, începând cu ora 17:00.

Ziua Națională Constantin Brâncuși este marcată și la Iași, unde debutează „Luna Sculptorilor Români”, eveniment organizat de Ateneul Național ce reunește mai mult de 250 de lucrări.

La Târgu Jiu, în Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, de la ora 13:00, va fi vernisată expoziția „Brâncuși – Priviți până vedeți”. La ora 15:00, are loc vernisajul expoziției de pictură „Jurnal de Introspecție XIV” a artistelor Mirela Trăistaru și Dorothea Fleiss.
Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu găzduiesc, de la ora 16:00, vernisajul expoziției de sculptură „Tensiuni Atemporale” a lui Petre-Virgiliu Mogoșanu.

Brâncuși, la reprezentanțele ICR din străinătate

La Institutul Cultural Român din New York e deschisă expoziția „Brâncuși Reimagined”, curatoriată de Michael Wolf și Luisa Tuntuc, cu lucrări ale unor artiști români și americani influențați de moștenirea brâncușiană, printre care J.T. Gibson, Ellen Chuse, Cristian Ianculescu, Anna Pietrzak, Debra Priestly, Patriciu Mateescu, Lilia Ziamou, Michael Wolf, Constantin Antonovici (1911–2002) și Colin Chase (1954–2022).

La Chișinău este prezentată „Sărbătoarea Brâncuși – Tradiție și modernitate în arta plastică românească”, la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, în perioada 19-26 februarie. Expoziția reunește 149 de artiști plastici din România și din Republica Moldova, fiecare expunând câte o lucrare de sculptură, pictură, grafică sau fotografie.

ICR Beijing organizează, în perioada 19 februarie – 19 martie, o expoziție cu documente și fotografii din arhiva personală a familiei Lemny realizate în perioada edificării „Coloanei fără Sfârșit” la Târgu Jiu. Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu a fost înscris în 2024 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Expoziția va fi prezentată în limba chineză și pe pagina de WeChat a reprezentanței.

Conferințele susținute de istoricul de artă Doina Lemny, fost muzeograf la Musée national d’art moderne – Centre Pompidou Paris, vor avea loc în Aula Facultății de Arte de la Universitatea Peking („Constantin Brâncuși: de la surse românești la universalitate”, în 7 martie) și la Tsinghua University („Constantin Brâncuși și muzele sale: de la model la operă”, în 11 martie).
Între 8 și 10 martie, Doina Lemny va prezenta expoziția de la ICR Beijing și va purta discuții despre opera și personalitatea lui Constantin Brâncuși cu grupe de studenți de la Beijing Foreign Studies University.

ICR Istanbul organizează, la 19 februarie, proiecția filmului documentar „Brâncuși, patriotism prin ordonanță de urgență“, realizat de Televiziunea Română, regizat de Cornel Mihalache, și vernisajul expoziției de grafică intitulată „Constantin Brâncuşi – calea către regăsirea esenței”. Expoziția curatoriată de lect.univ.dr. Cristina Gelan – Olaru cuprinde lucrări realizate de artiștii vizuali Răzvan-Constantin Caratănase și Florin Stoiciu și ilustrează principalele opere și motivele creației brâncușiene.

ICR Madrid invită la proiecția documentarului „Constantin Brâncuși: Arcaismo y modernidad” („Constantin Brâncuși: Arhaism și modernitate”), în 19 februarie, la sediu. Filmările au fost realizate anul trecut de criticul de artă Juan Carlos Flores Zúñiga la Centrul Pompidou din Paris, cu prilejul retrospectivei „Brancusi: Lʼart ne fait que commencer”.

ICR Tel Aviv organizează și găzduiește, în perioada 19 februarie – 20 martie, expoziția de sculptură „Brâncuși, de la Târgu Jiu până în Israel”, care cuprinde lucrări ale artistului israelian Dan Reisner inspirate de sculptorul român Constantin Brâncuși.

La 20 februarie, ICR Londra organizează un eveniment dedicat includerii ansamblului monumental din Târgu Jiu (1937 – 1938) pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va debuta cu vernisajul expoziției de fotografie dedicate construcției ansamblului. Imagini de arhivă sunt prezentate alături de unele din 2024 cu „Masa tăcerii”, „Coloana Infinitului” și un detaliu al „Porții sărutului” realizate de fotograful londonez Alexandru Radu Popescu. Va avea loc și o masă rotundă la care vor lua parte istoricul de artă Jonathan Vernon, artistul vizual David Ward și scriitorul și curatorul Sam Cornish. Expoziția va putea fi vizitată până în 4 martie.

ICR Paris organizează în perioada 25 februarie – 25 iunie expoziţia în aer liber „Brâncuși la Muzeul Național de Artă al României/ Brancusi au Musée national d’art de Roumanie”, concepută şi realizată pentru exteriorul grădinii Palatului Béhague. La 7 aprilie, la Université de Strasbourg – Faculté des Lettres are loc conferința „Constantin Brancusi: Ansamblul monumental de la Târgu Jiu/ Constantin Brancusi: L’ensemble monumental de Targu Jiu, Roumanie” a istoricului de artă Doina Lemny.

ICR Viena prezintă la sediu, până în 28 februarie, expoziția de fotografie „Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși”.

ICR Lisabona organizează în 14 martie, la Facultatea de Arte Frumoase din capitala portugheză, conferințele profesorului Eduardo Duarte și ale istoricului de artă român Marta Jecu.

La Muzeul Vigeland din Oslo are loc, în 18 martie, conferința „Brâncuși – Rădăcini Românești și Perspective Universaleˮ, susținută de Doina Lemny. Prelegerea, în limba engleză, va oferi posibilitatea publicului de a interpreta creația lui Brâncuși dintr-o perspectivă contemporană.

Foto: cadru din expoziția „Coloana Infinitului – Constantin Brâncuși” (c) ICR Viena

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.