Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Contribuția pictorilor germani din Banat, la Muzeul Național de Artă Timișoara
mnart0

Contribuția pictorilor germani din Banat, la Muzeul Național de Artă Timișoara

Contribuția pictorilor germani din Banat este reprezentată în expoziția „Banater Deutsche Maler”, care va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara pe 2 iunie, la ora 12:00, și va putea fi vizitată până pe 20 iulie.

Expoziția este organizată cu susținerea Forumului Democrat al Germanilor din Banat, sub egida celei de a 16-a ediții a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, având ca motto: „Împreună în Capitala Europeană a Culturii”.

Cunoscuți în regiune sub denumirea de șvabi, germanii au adus în acest spațiu limitrof al imperiului, odată cu relocarea din perioada habsburgică, o bogată moștenire culturală din Europa Centrală, contribuind astfel la conturarea melanjului cultural caracteristic regiunii, alături de români, unguri, sârbi și evrei.

Printre artiștii care semnează lucrările incluse în această expoziție se numără Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Wälder și Ștefan Jäger.

Portrete din secolul XVIII și lucrări de propagandă

Operele de artă, provenite din colecțiile patrimoniului muzeal, cartează decursul antropocentrismului în arta bănățeană, începând cu portretele din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea ale artiștilor care se raportau la curentul academist promovat de Academia de Arte de la Viena, până la lucrări realizate la mijlocul secolului trecut care reflectă propaganda epocii respective. Între acestea, se disting rafinatele acuarele și desene realizate de Ștefan Jäger, supranumit și „pictorul șvabilor”, care surpinde cutumele și vestimentația germanilor din spațiul rural bănățean. În plus, autoportretele realizate de acești artiști oglindesc o imagine onestă a creatorilor operelor de artă, subliniind prezența lor pe scena culturală a regiunii.

„Banater Deutsche Maler/ Pictori germani din Banat” va fi deschisă publicului în Galeria L, până pe 20 iulie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 13:00­ – 21:00.