Controversă la MNAR – Acuzaţii de discriminare, presiuni, hărţuire şi verificări de la Ministerul Culturii
Mai multe memorii trimise în luna aprilie din partea unor angajaţi ai Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR), care au reclamat „discriminare”, „presiuni” şi „harţuire sexuală”, au determinat Ministerul Culturii (MC) să trimită Corpul de Control la instituţia muzeală.
„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR, au fost depuse la Ministerul Culturii 7 memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024 care invoca disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se referă la acțiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, a precizat Ministerul Culturii.
Ministerul, în conformitate cu prevederile legale, a solicitat în luna aprilie Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) o analiză şi un punct de vedere ca urmare a acestor sesizări. Răspunsul MNAR precizează faptul că, la nivelul instituţiei, a fost sesizat consilierul de etică.
Conform MC, în vederea soluţionării situaţiilor prezentate, consilierul de etică a convocat petenţii la întâlniri de conciliere în zilele de 28, 29, 30 mai a.c. Persoanele convocate în data de 28 mai, respectiv 2 persoane, nu s-au prezentat. În 29 mai au fost realizate întâlniri de mediere. La acestea a participat şi juristul Federaţiei CulturMedia deoarece petenţii au solicitat să fie asistaţi de un reprezentant al sindicatului din care fac parte.
„În urma acestor întâlniri au fost încheiate procese verbale din care rezultă că părţile şi-au luat angajamentul de a stinge litigiul şi de a monitoriza situaţia pe o perioadă de 6 luni, informează MC. În intervalul 30 mai – 23 iulie nu a mai fost sesizată nicio problemă, apreciind, astfel, că angajamentul luat de părţi funcţionează şi ca lucrurile semnalate sunt pe cale de a fi corectate”, informează MC.
Având în vedere continuarea conflictului şi sesizările din ultimele zile, ministerul va face o anchetă.
Acuzaţii de fals la MNAR
Muzeul Naţional de Artă al României s-a aflat în atenţie şi la începutul anului, atunci când Asociația Experților și Evaluatorilor de Artă din România (AEEAR), prin președintele ei, Pavel Șușară, a semnalat public că în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”, deschisă la 1 decembrie 2023, curatoriată de directorul instituției, Călin Stegerean, „figurează, regretabil, 5 lucrări cunoscute în spațiul public ca falsuri Victor Brauner”, potrivit scrisorii deschise a asociației.
În urma semnalărilor apărute în presă legat de postările pe rețelele de socializare privind existența unor falsuri în expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” provenite din colecția familiei Adrian Năstase, muzeul a precizat că acele lucrări „au fost selectate de curatorul expoziției (Călin-Alexiu Stegerean, n.r.) în baza coroborării unor informații rezultate din articole și semnalarea lor în diverse publicații, a unor autentificări realizate de personalități din domeniu. Totodată, în selecție s-a ținut cont de concordanța lor cu tematica expoziției”.