Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Cornel Medrea, față în față cu maeștrii francezi care l-au influențat
medalion cornel medrea, curatorial.ro

Cornel Medrea, față în față cu maeștrii francezi care l-au influențat

Un medalion Cornel Medrea marchează, la Palatul Suțu, șase decenii de la decesul sculptorului și aduce în prim plan trei lucrări ale lui, trei nuduri, în contextul prezentării „Între România și Franța. Un parcurs plastic remarcabil”.

„Cornel Medrea. Sculptură și voluptate în Parisul interbelic” abordează influențele franceze asupra creației lui: Auguste Rodin, Constantin Brâncuși, Charles Despiau și Aristide Maillol.

Medrea a fost în special influențat de gesturile imortalizate de Rodin, vizitele făcute lui Brâncuși în atelier l-au marcat profund, în special „modestia” locului și a artistului care lucra „neobosit”, după cum afirma, grație lui Despiau și-a perfecționat sculptarea expresiei umane, iar de la Maillol – cunoscut pentru eleganța și simplitatea formelor descrise în volume mari – a preluat senzualitatea.

cornel medrea, mmb

„Nud șezând”

Cornel Medrea (1888 – 1964) a fost student eminent al Academiei Regale Maghiare de Arte Decorative din Budapesta. Ulterior, s-a stabilit la București și a împărțit timpul și spațiul de atelier cu Dimitrie Paciurea.

„Influențele franceze în opera practicată de Medrea se pot observa prin lucrările realizate de sculptor în perioada interbelică. Sculpturile de tip ronde-bosse prezentate în expoziție «Pubertate» (1926), «Confidență, Nud șezând» (1937) sunt turnate în material definitiv în bronz, iar «Euterpe» (1928) reprezintă desenul pregătitor pentru basorelieful care decorează bustul monumental dedicat lui Șt.O. Iosif de la Brașov”, notează curatoarea Felicia Raetzky.

Din anul 1933, Medrea a dobândit funcția de profesor la catedra de sculptură și modelaj a Academiei de Belle-Arte de la București, iar prin acest rol a reușit să educe generațiile de sculptori și sculptorițe în spiritul artei europene. Prin calitatea de profesor a urmărit modelarea gustului și sensibilității pentru frumos, cât și transmiterea cunoștintelor sale dobândite prin prisma călătoriilor frecvente la Paris.

Muzeul Municipiului București deține o colecție importantă de lucrări Cornel Medrea. Aceasta a luat fiinţă printr-o serie de donaţii. Prima a fost făcută în 1948, în urma unei ample expoziţii retrospective. Iniţial, donația, care cuprindea 118 lucrări şi 38 desene, a fost expusă câţiva ani la Palatul Mogoşoaia, iar din 1957 a fost găzduită într-un imobil de pe strada G-ral Constantin Budișteanu nr. 16. Acest ansamblu deosebit, construit în stil neoclasic la sfârşitul secolului al XIX-lea, a fost retrocedat proprietarului de drept. Colecţia, în forma actuală, cuprinde 384 lucrări de sculptură şi desene. Din 2007, cele mai reprezentative lucrări au fost expuse în incinta Palatului Parlamentului.