Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Picturi ale lui Monet ce înfățișează Londra, expuse în premieră în Regat
parliament london monet sunlight in the fog

Picturi ale lui Monet ce înfățișează Londra, expuse în premieră în Regat

O serie de 37 de picturi realizate de Claude Monet care înfățișează priveliști din Londra cu râul Tamisa vor fi expuse pentru prima dată în Marea Britanie, la Courtauld Institute of Art, începând cu 27 septembrie.

Galeria descrie lucrările ca fiind „printre cele mai semnificative reprezentări ale Tamisei realizate vreodată”.

Artistul francez, considerat părintele impresionismului, a început lucrările în timpul a trei vizite în capitala Angliei, totalizând șase luni – între 1899 și 1901. Apoi le-a terminat în atelierul său din Giverny, la nord de Paris.

Galeria a transmis într-un comunicat că acestea prezintă „vederi extraordinare ale Tamisei, așa cum nu au mai fost văzute până acum, pline de atmosferă evocatoare, lumină misterioasă și culori radiante”.

Londra, greu de pictat

Punctele Charing Cross Bridge, Waterloo Bridge și House of Parliament sunt toate reprezentate, fiecare fiind redat cu tușele impasto ale lui Claude Monet.

Seria a fost expusă pentru prima dată la Paris în 1904, iar Monet se pare că își dorea foarte mult să expună picturile la Londra în anul următor, însă planurile lui au eșuat. Într-o scrisoare adresată soției sale, Alice, în 1901, el scria despre Anglia: „Nu există o țară mai extraordinară pentru un pictor”.

„Londra este mai interesantă prin faptul că este mai greu de pictat… ceața îmbracă tot felul de culori; există ceață neagră, maro, galbenă, verde, violet, iar interesul în pictură este de a face ca obiectele să fie văzute prin toate aceste cețuri”, afirma Monet.

Câteva dintre lucrări au fost pictate de la balcoanele hotelului Savoy, în apropiere de Courtauld.

„Monet and London. Views of the Thames” va oferi vizitatorilor experiența unică de a vedea o expoziția pe care Monet a curatoriat-o și lucrările care, în opinia lui, reprezentau cel mai bine ambițioasa sa întreprindere artistică – reunite pentru prima dată la 120 de ani de la expoziția lor inaugurală, potrivit galeriei.

„Monet and London. Views of the Thames” va fi deschisă din 27 septembrie până la 19 ianuarie 2025.

Foto: „Parliament. Sunlight in the fog”, 1904, de Claude Monet (c) Musée d’Orsay